Annons
X
Annons
X

Utländska medier gör kopplingar till Paris

Upploppen i Stockholms förorter väcker stor uppmärksamhet även utanför landets gränser. The Guardian noterar Sveriges snabbt växande klyftor, medan The Locals läsare drar paralleller till Paris 2005.

Krossade skyltfönster i Husby. Oroligheterna sprider sig, och upploppen har fått uppmärksamhet utomlands.
Krossade skyltfönster i Husby. Oroligheterna sprider sig, och upploppen har fått uppmärksamhet utomlands. Foto: SCANPIX

Stockholmsbaserade tidningen The Local, som presenterar nyheter från Sverige på engelska, har läsare runt hela världen. Tidningen är van att uppmärksammas internationellt och citeras ofta i utländsk press – men sällan har trycket varit så stort som nu.

Oroligheterna i Stockholms förorter, som började i Husby i söndags, har satt Sverige högt upp på journalisternas agenda.

– De två senaste dagarna har vi haft tre gånger så mycket trafik som vanligt. Folk har frågat om det riskerar att bli som
upploppen i Paris 2005, säger Ann Törnkvist som är reporter på The Local.

Annons
X

I synnerhet i tidningens kommentatorsfält har det uppblossade intresset märkts av. Av en slump sammanföll upploppen med att redaktionen publicerade en debattartikel av
Multikulturellt centrum i Botkyrka.

– Nära 200 personer har skrivit i kommentatorsfältet och vi har funderat på att stänga ner. Det är väldigt många fler inlägg än vanligt och många av dem är direkt hotfulla, säger Ann Törnkvist.

Brittiska The Guardian är bara en av flera utländska tidningar att uppmärksamma oroligheterna i Stockholms förorter.

Tidningen skriver att ”upploppen i en av Europas rikaste huvudstäder har chockat landet som stoltserar med ett rykte om social rättvisa, och underblåst en debatt om hur Sverige hanterar såväl ungdomsarbetslöshet som invandring”.

Efter decennier med ”den svenska modellen” och generösa sociala förmåner, har Sverige sedan 1990-talet reducerat statens roll, vilket bidragit till att klyftorna nu växer snabbare än i något annat OECD-land, skriver artikelförfattaren.

”Medan den genomsnittliga levnadsstandarden fortfarande hör till de högsta i Europa, har regeringen misslyckats med att märkbart minska den långvariga ungdomsarbetslösheten och fattigdomen, vilket påverkat främst många invandrargrupper.”

Nyhetsbyrån AP hör också till de många medier som uppmärksammat Sverige under de senaste dagarna. Byrån har bland andra träffat Muhamad Abukar, 24:

– Det är frustrerande och svårt att se hur de av oss som bor här påverkats så mycket av något som inte har med oss att göra,
säger han.

Andra medier som uppmärksammat oroligheterna i Stockholm stort är
Wall Street Journal och
nyhetsbyrån Reuters.

Att minska invandringen är avgörande svd.se
Annons
Annons
X

Krossade skyltfönster i Husby. Oroligheterna sprider sig, och upploppen har fått uppmärksamhet utomlands.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 2

Kravallpolis på plats i Husby natten till onsdag.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X