Annons

Utländska flygbolag stoppar surströmming på Arlanda

I nära två år har har delikatessbutikerna på Arlanda sålt den urtypiska svenska specialiteten surströmming. Men nu är det slut. Orsak: fyra flygbolag anser att burkarna är ”explosiv vara” som inte får medföras i handbagaget.

Publicerad

I början på mars togs varan bort från butikerna på Arlanda.
– Vi valde att göra det efter önskemål från Luftfartsverket, säger Yvonne Nordin, driftchef på Scandinavian service partner som driver butikerna.
Luftfartsverket hade kontaktats av fyra stora flygbolag, British Airways, Finnair, Air France och holländska KLM som har förbud mot surströmming i kabinbagaget.
– Den har varit en guldkant i vårt sortiment, även om vi inte sålt så många burkar per månad, säger Yvonne Nordin. Det var roligt att ha en lite annorlunda svensk delikatess.

Det skäl till förbudet som Yvonne Nordin fick höra var risken för explosion, men hon kan också tänka sig hygienaspekter: doft och läckage om en burk skulle gå sönder.
Men den produkt som såldes på Arlanda var en utvald färdigjäst strömming, vakuumförpackad och med en särskild kylförpackning inte kan läcka.
Den kan inte explodera heller, säger producenten Ruben Madsen på Ulvön i Ångermanland. Han är inte nådig i sin kritik mot beslutet.
– Alla har varit så lyrisk över surströmmingen. Den var en spjutspets för butikerna som vill representera svensk matkultur. Och så kommer de här ursäkta uttrycket kulturella analfabeterna på British Airways och stoppar det hela. De får gärna sälja sin fish and chips som jag kan njuta av ibland, men de ska inte lägga sig i och stoppa våra kulinariska trumfkort.
Det är en myt att en surströmmingsburk kan explodera, hävdar han.
–Så starkt är inte trycket. Det som kan hända att det blir ett läckage. En vanlig burk kan skicka iväg en stråle men den speciella kylförpackningen på det här märket är den risken utesluten.

Annons
Annons
Annons
Annons