Annons
X
Annons
X

Utkast till lagförslag om datalagring har läckt ut

Ett utkast till lagremissen om lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning har läckt ut och finns tillgängligt på internet. I dokumentet står det att nätoperatörer ska tvingas spara användaruppgifter i sex månader.

Dokumentet består av 99 sidor och har rubriken ”Lagrådsremiss”. Det beskrivs enligt följande: Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpning - genomförande av direktiv 2006/24/EG.

Karin Pilsäter, som är Folkpartiets talesperson i fildelningsfrågor och ordförande i näringsutskottet, bekräftar att det rör sig om en version av lagremissen som gäller EU:s datalagringsdirektiv men är noga med att poängtera att det inte är ett färdigt förslag. I vilket skede utkastet är skrivet kan hon inte svara på.

– Det är egentligen arbetsmaterial tills regeringen fattat beslut och därmed inte en offentlig handling. Uppenbarligen har det läckt ut och lagts upp av någon, säger hon till SvD.se.

Annons
X

I dokumentet föreslås att nätoperatörer ska tvingas spara användaruppgifter som ip-adresser i sex månader, vilket är sex månader kortare än utredningsförslaget.

Centerpartiet har därmed fått igenom ett av sina krav.

– Eftersom vi inte vi vill ha detta är den givna utgångspunkten i förhandlingarna att vi vill ha minimiimplementering, säger Johan Linander (C), ledamot i justitieutskottet, till SvD.se.

Lagringsskyldigheten föreslås också gälla uppgifter om telefonsamtal, även om uppringningen misslyckades - vilket är att gå längre än vad EU-direktivet kräver.

”De uppgifter som ska lagras svarar - enkelt uttryckt - främst på frågorna om vem som kommunicerade med vem, när det skedde och var de som kommunicerade befann sig och vilken typ av kommunikation som användes. Uppgifterna får inte avslöja innehållet i en kommunikation”, står det i utkastet.

I den ofärdiga lagremissen står det även att lagring av trafikuppgifter bör ha ett brottsbekämpande syfte och vara förbehållna brottsbekämpande myndigheter.

Justitieminister Beatrice Ask vill inte kommentera det läckta dokumentet. Hennes pressekreterare Martin Valfridsson säger dock till SvD.se att det inte finns ”någon opublicerad lagremiss som är signerad Beatrice Ask”.

– Arbetet pågår fortfarande och ministern kan inte kommentera det innan det är klart, konstaterar Karin Pilsäter (FP).

Den påstådda lagrådsremissen som justitiedepartementet förnekar wikileaks.org Datalagringsdirektivet svd.sesam.se Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com
Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X