Annons
X
Annons
X

Utförsbacke för bemanningsbolagen

Den allt sämre konjunkturen gör det tufft för bemanningssektorn, som fallit tungt på börsen. Nu hörs signaler från fackförbunden att även bemanningsföretagen, i sin tur, svarar med varsel. ”Ingen har dragit ned rullgardinen helt, men det går trögare och trögare”, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen.

[object Object]
**Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen.** 112 450 kronor i månaden. Foto: SCANPIX

Sedan september och i synnerhet från oktober har börsens tre stora bemanningsföretag frigjort sig från Stockholmsbörsens breda index, och fallit tungt.
Proffice är ned 17 procent över halvåret,
Uniflex 18 procent, och
Poolia 24 procent. Detta medan Stockholmsbörsens breda index ligger marginellt högre än vid årsskiftet.

Bemanningsanställda har som regel en garantilön som löser ut när uppdragsgivaren säger upp avtalet. Detta bereder problem i konjunkturskiften, eftersom inhyrda konsulter ofta är de första att lämna ett bolag som träffats av sjunkande orderingång.

– Då blir du sittande med garantilöner, och samtidigt har du inga intäkter eftersom många kontrakt är formulerade med kort anställningstid just eftersom flexibilitet är en viktig faktor när man säljer in tjänsten, säger en börsanalytiker.

Annons
X

Detta, menar han, har framför allt blivit synligt inom industrisektorn där bemanningsföretagen under senare år har fått en allt större betydelse.

Nu syns också tecken på att även bemanningsbolagen själva, i sin tur, drar i bromsen och varslar anställda som inte längre har något kunduppdrag att gå till.

– Det sker i hög grad, säger Lasse Ankarfjäll, pressombudsman på IF Metall.

Fackförbundet har under september och oktober genomfört en kartläggning av varselläget, nedbrutet på olika avtalsområden. I den mån statistiken ger en korrekt bild har närmare 700 medlemmar, anställda på bemanningsbolag, varslats under hösten.

– Det här beror på att de inte längre har några jobb att förmedla, säger Lasse Ankarfjäll.

Utöver Uniflex och Proffice, som båda förekommer i statistiken, hör statliga Lernia och Manpower till de många bemanningsföretag som enligt underlaget har börjat varsla anställda.

Enligt Henrik Bäckström, förbundsdirektör på branschorganisationen Bemanningsföretagen, finns dock inget som tyder på bredare uppsägningar, även om medlemsföretagen vittnar om ett sämre klimat.

– Ingen av våra medlemmar uttrycker att de drar ned rullgardinen helt, men det går trögare och trögare, säger han.

Proffice har ännu inte publicerat resultatet för det tredje kvartalet, men det har Uniflex, som är specialiserat på bemanning inom bland annat industri, lager och bygg. Kvartalsrapporten vittnade om en marginellt lägre omsättning och en vinstmarginal på 2,7 procent, dock mot bakgrund av en försvagad konjunktur.

Poolias omsättning under kvartalet minskade med 17 procent, och noterade en förlust på 800 000 kronor på sista raden. Vd Monika talar här om ett ”betydligt svagare” affärsklimat, vilket fick intäkterna från den svenska verksamheten att falla med 18 procent.

Annons
Annons
X

**Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen.** 112 450 kronor i månaden.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X