Utförsäljningen av Crédit Lyonnais frestar Europas storbanker

Under strecket
Publicerad
Annons

Paris Den franska storbanken BNP-Paribas har ”bara fredliga avsikter” i striden om Crédit Lyonnais. Tiotusen bankjobb är i fara.
När den franska regeringen i slutet av november beslutade att sälja ut sina intressen i Crédit Lyonnais innebar det också startskottet för en huggsexa om vilka som skulle ta över resterna av den forna storbanken.
Nu har två stora franska banker inlett stridshandlingar: BNP- Paribas och Crédit Agricole, den så kallade gröna banken.

Det var BNP-Paribas som först kom över de 10,9 procent av Crédit Lyonnais som staten gjort sig av med. Och därefter fortsatte BNP-Paribas med att köpa ytterligare delar av den forna storbanken och sitter för närvarande på 16,2 procent.
Men därefter har Crédit Agricole också gett sig in på marknaden för att skaffa sig intressen i Crédit Lyonnais. BNP-Paribas hävdar att man inte har några avsikter att öka sitt ägande över de 20 procent som Crédit Lyonnais skulle betrakta som ett fientligt bud.
Men det är helt klart att det inte bara handlar om
fredliga avsikter från de båda franska bankerna. Enligt tidningen Le Monde är de nio största bankerna på den franska marknaden inblandade i kampen om vem som ska ta hand om ägarintressena i Crédit Lyonnais.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons