Utförsäljning jackpott för advokatbyråerna

Utförsäljningen av de statliga bolagen har redan blivit ett lyckokast –för advokatbyråerna. Juristerna som regeringskansliet ska anlita, tar i snitt nästan 3 000 kronor per timme för sina tjänster. ”Det kommer att röra sig om mångmiljonbelopp i arvoden”, säger en jurist med insyn till E24.

Under strecket
Publicerad
Annons

Just nu funderar sex projektgrupper vid näringsdepartementet hur man på bästa sätt ska sälja ut det statliga ägandet i Telia Sonera, Nordea, OMX Group och de helägda SBAB, Vin & Sprit och Vasakronan. Ingen tidtabell är satt och inte heller finns beslut över på vilket sätt försäljningen skall gå till. Regeringen har talat om såväl notering, försäljning över börs av redan noterade aktier till institutionella investerare som strukturaffärer.

Totalt uppskattas bolagen representera ett värde av 250–300 miljarder kronor. De redan noterade bolagen anses lätta att förbereda för försäljning, medan de helägda, ickenoterade kan bli lukrativa uppdrag, eftersom de är mer komplicerade att sälja, och därmed kräver en större arbetsinsats. Regeringskansliets tjänstemän har därför försäkrat sig om att strama upp juristkompetensen, sedan den förra upphandlingen, för fyra år sedan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons