Annons
X
Annons
X

Utförsäkrade får höjd ersättning

Majoriteten av dem som utförsäkras nästa år får sin ersättning höjd. Det står klart efter att regeringen fattat beslut om hur aktivitetsstödet ska beräknas efter årsskiftet.

Av TT

Arbetsmarknadsministern och socialförsäkringsministern presenterade ändringarna vid ett gemensamt pressmöte på måndagen.

Den som deltar i Arbetsförmedlingens nya introduktionsprogram kommer att få aktivitetsstöd baserat på den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) eller på ”antagandeinkomsten”.

Den som är med i a-kassan får en ersättning på 80 procent upp till taket på 18 700 kronor - minst 320 kronor och högst 680 kronor per dag.

Annons
X

De allra flesta som utförsäkras kommer att få en högre ersättning efter årsskiftet än de har i dag. Den som i dag får omkring 73 procent av sin tidigare lön i sjukpenning eller 64 procent av sin lön i sjukersättning får efter årsskiftet 80 procent av sin lön i aktivitetsersättning, förutsatt att personen är med i a-kassan.

Förlorarna är de som saknar sjukpenninggrundande inkomst, en grupp som enligt Försäkringskassan utgörs av omkring 1 000-2 000 personer. De får endast 223 kronor per dag efter årsskiftet.

Även personer med en månadslön över a-kassans tak, alltså över 18 700 kronor, kan få lägre ersättning efter årsskiftet än de fått i sjukersättning eller sjukpenning.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X