Uteservering året runt tillåten

Köerna ringlade långa när Stockholms uteserveringar öppnades i går. Samtidigt ifrågasätter krogägarna varför serveringarna inte får öppnas tidigare. På torsdag ska gatu- och fastighetsnämnden ta ställning till förslaget om året-runt-öppet. Men SvD kan avslöja att rådande regler inte förbjuder uteservering vintertid.

Under strecket
Publicerad
Klara Sjögren och pojkvännen Marcus Ekengren tycker absolut att utserveringarna ska  få ha öppet året runt – i stället för att som nu tvingas vänta med premiären till den 1 april.

Klara Sjögren och pojkvännen Marcus Ekengren tycker absolut att utserveringarna ska få ha öppet året runt – i stället för att som nu tvingas vänta med premiären till den 1 april.

Annons

Klara Sjögren från Bromma och pojkvännen Marcus Ekengren från Täby har åkt in till city för att njuta av vårens första utomhusöl.
– Kön till serveringen var jättelång, men det var det värt. I Sverige vill vi ta vara på den lilla sol som finns. Det känns som om alla blir öppna och gladare, säger
Klara och ler i kapp med den strålande vårsolen.
Hon och Marcus tycker att uteserveringarna borde få öppna
redan i mars om det är soligt.
Det anser Fredrik Norberg, restaurangchef på Sturehof, också. Men när han har kontaktat tjänstemännen på Norrmalms stadsdel, har han fått beskedet att det krävs ett politiskt beslut för att ändra på det nu gällande startdatumet, den 1 april.
– Tjänstemännen skyller på att det skulle bli problem med snöröjningen om vi ställer ut våra bord tidigare, men här på Stureplan finns det värmeslingor under plattorna.

Oppositionsborgarrådet Michael Söderlund (m) för en kamp för att restauranger och kaféer ska få ha uteserveringar året om. Hans motion i fullmäktige är just nu ute på remiss.
– Det finns önskemål från gäster att få sitta utomhus på andra tider än de som politikerna bestämt. För turister är det exotiskt att bli serverad glögg utomhus på vintern.
En annan viktig anledning till Söderlunds motion är det rökförbud som införs på svenska krogar i juni.
– Det kan bli stökigt och uppstå problem kring entréerna när
rökarna ska stå utanför och trängas. Genom året runt-uteserveringar blir det lättare för krogarna att sköta rökningen under ordnade former, säger han.
Michael Söderlund pekar på bland annat Oslo där året runt-öppna uteserveringar blivit ett framgångsrecept.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons