Uteklädd

Varm och torr. Det är målet för den som sportar ute i vinterväder. SvD har träffat Lasse Åberg, Thomas Bodström och Ingela ”Pling” Forsman som alla har koll på lager-på-lager-metoder och funktionsmaterial som transporterar fukt och stänger ute kyla.

Under strecket
Publicerad
KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP
Annons
KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP
Foto: KARIN GRIP

Thomas Bodström

Många är timmarna som han har tillbringat på fotbollsplanen genom åren. Thomas Bodström kommer ihåg sin ungdoms träningar med glädje. Det enda han minns med riktigt obehag från den här tiden är de svettiga bomullskläderna som han bar närmast kroppen.

– På vintrarna tränade vi utomhus, även i många minusgrader. När vi spelade blev vi genomsvettiga och så fort vi skulle stå och vänta blev vi nedkylda. Bomull transporterar ju inte bort fukt som dagens träningskläder gör.

I dag tycker han att det är otänkbart att träna i bomull. Så fort han ska ge sig ut på en sportaktivitet klär han sig i syntetmaterial.

– En nackdel med syntet är förstås den otäcka lukten som uppstår när man svettas i det. För att det inte ska lukta alltför illa hemma håller jag till i pannrummet med all min sportutrustning.

Annons
Annons

Idrott är en viktig del i Thomas Bodströms liv. Den hjälper honom att orka med livet som fyrabarnsfar, riksdagsledamot och advokat. Det brukar bli minst en fotbollsträning och en ishockeyträning i veckan. Och på helgerna, när isen är bärande, åker han gärna långfärdsskridskor. Han har också deltagit i Vikingarännet, ett skridskolopp som går från Uppsala till Hässelby, flera gånger,

– Det är en otrolig känsla när man glider fram på isen. Särskilt härligt är det vid medvind, då seglar man nästan fram.

För att hålla sig lagom varm klär sig han sig i ett syntetunderställ, ull tycker han blir för varmt. Ovanpå har han en vindtät skaljacka och -byxor. Något ytterligare lager behövs inte även om det är många minusgrader, han brukar få upp ångan på isen. Men det är viktigt med en varm och vindtät mössa eftersom det kan blåsa rejält.

Thomas Bodström är också noga med att ta på sig sköna handskar. Och på fötterna tar han gärna på några av sina otaliga gamla fotbollstrumpor. Åker han riktigt långt väljer han varma skidstrumpor av ull, som skyddar mot skavsår.

– När jag tar paus och äter den obligatoriska apelsinen och mjölkchokladen, plockar jag fram ett sittunderlag för att hålla värmen. Och sedan, när jag går i mål efter en dag på isen, brukar jag ha en varm jacka att ta på mig.

Namn: Thomas Bodström.

Ålder: 47 år.

Familj: Fru och fyra barn.

Bor: I Nacka.

Gör: Socialdemokratisk riksdagsledamot, ordförande i Justitieutskottet, advokat, författare.

Ingela Pling Forsman

Vi ses på ett kafé i Bromma, nära hennes hem. På disken står sockriga bakverk. Men Ingela Pling Forsman – mest känd för sina otaliga textbidrag till Melodifestivalen – lockas inte av dessa.

Annons
Annons

– Jag har aldrig gillat sötsaker. Jag har turen att gilla hälsosam mat, det hjälper mig att hålla formen, säger hon.

Annat som håller henne i trim är de långa promenaderna. Varje dag går hon och hennes man samma runda, den tar ungefär 40 minuter. De går framför allt på kvällarna när båda har slutat jobba. För att synas bär de gula reflexvästar. De trär även på ett slags halkskydd, gjort av snurrade metallband, under gymnastikskornas sulor.

– Det ger grepp i marken, vilket känns skönt, jag är nämligen livrädd för att halka.

Då Ingela Pling Forsman promenerar om vintern använder hon också bra syntetunderställ som andas och transporterar bort fukt. Det hjälper till att reglera värmen. Oftast räcker det sedan med en vindskyddande skaljacka och -byxor, eftersom hon går i rask takt.

Hennes favoritfunktionsplagg är en sport-bh med dragkedja.

– Den som har varit med om att dra av en svettig sport-bh över huvudet vet hur obehagligt det känns. Men med en dragkedja slipper man den pärsen, säger hon.

Namn: Ingela Pling Forsman.

Ålder: 59 år.

Familj: Man och en son.

Bor: I Bromma.

Gör: Textförfattare haft bidrag med i Melodifestivalen sedan 1981. I år är första året som hon valt att inte vara med.

Lasse Åberg

Många har sett honom spela den tafflige utförsåkaren Stig-Helmer i Sällskapsresan 2. Men vad alla inte vet är att Lasse Åberg i verkliga livet är en skicklig skidåkare, såväl utför som på längden. Men till skillnad från Stig-Helmer, klär han sig i riktiga funktionsmaterial för att hålla rätt temperatur.

– Jag klär mig enligt flerskiktsprincipen. När jag åker längd har jag på mig långkalsonger och en tröja i ett material som släpper ut fukt till nästa lager. Om det är ull eller syntet spelar ingen större roll, bara det inte är bomull. Om det är riktigt kallt ute tar jag på mig en fleecetröja också. Men oftast räcker det med vindtät jacka och byxor.

En bra regel, tycker han, är att vara lite frusen vid starten. Då blir man lagom varm när man får upp värmen i spåret.

På fötterna brukar han ha värmande ullstrumpor, och på händerna två sorters vantar: En innervante i ull och en vindtät vante utanpå. Är det riktigt blåsigt drar han jackans huva över mössan.

Vid utförsåkning klär sig Lasse Åberg enligt samma princip, men med minst ett lager fleece mellan understället och skalkläderna.

– Då sitter man ju mer i liften än man åker skidor, och då är det bra att klä på sig ordentligt för att inte frysa. I ryggsäcken brukar jag också ha med ett extra värmeplagg som jag tar på mig innan jag hoppar på liften.

Namn: Lasse Åberg.

Ålder: 69 år.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Bålsta.

Gör: Skriver manus till en sjätte Sällskapsresan-film om hur Stig-Helmer blev Stig-Helmer. Arbetsnamnet är En störd nörds börd.

Minna Tunberger

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons