Utdrag: ”Hon dödade mig inte”

UTDRAG Hon får ta emot dödshot och tvingas i exil. I sin bok ”A woman in the crossfire” beskriver journalisten Samar Yazbek sina upplevelser från det syriska upproret. Här är ett utdrag ur boken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Årets Tucholskypristagare Samar Yazbek.

Årets Tucholskypristagare Samar Yazbek.

Foto: DAN HANSSON
Annons

Denna mörka morgon har jag svåra smärtor i bröstet samtidigt som en stark ringsignal pulserar i mina öron. Jag börjar känna att jag svävar i verklig fara. Flera tecken har förmått mig att till slut hörsamma mina vänners vädjan om att jag ska tystna helt, tänka på mig själv och försvinna ur rampljuset för gott. Doktor A hade sagt till mig att det jag håller på med var självmord, att jag måste ligga lågt. Alla sa åt mig att sluta träffa folk och demonstranter, att överhuvudtaget sluta med att mobilisera människor på gatan.

Förr trodde jag att det fanns en lättintagen position vid sidan av, där jag kunde stå och iaktta det som hände mitt framför ögonen eller följa folket som samlades inför demonstrationerna, men det som hade hänt mig nyligen hade fått mig att sluta. Till det kom känslan av att jag levde i husarrest – avlyssnade telefoner, övervakning, allt, även minsta viskning, registrerades.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons