Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Carolina Neurath: Utdelningsfest för bankerna

Som så ofta i Anders Borgs retorik började meningen ”Låt mig vara tydlig”. Sedan kom ännu en frustande kritiksalva mot banksektorn – som handlade om att de ska hålla i pengarna i stället för att dela ut till aktieägarna.

”Låt mig vara tydlig”, säger Borg, men storbankerna lyssnar inte.
”Låt mig vara tydlig”, säger Borg, men storbankerna lyssnar inte. Foto: SCANPIX

Om bankerna tänker lyssna på det? Nope. De fyra storbankerna Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken väntas tillsammans dela ut närmare 29 miljarder kronor på vårens årsstämmor. Det innebär att utdelningen år 2013 nästan blir 4 miljarder kronor mer än i fjol.

Men snart kommer de goda bankåren att vara över, om vi ska tro Anders Borg. I november utlovade finansministern ”fem till tio år” av skärpta regler för de svenska bankerna.

Samtidigt finns färdiga planer på hur tillsynen av Europas banker ska stärkas gemensamt. En bankunion, där ECB står för banktillsynen i alla euroländer, ska träda i kraft 2013. Successivt ska en infasning av banker som ska övervakas ske under året.

Annons
X

Men att ingå i en bankunion säger Sverige nej till. Bland annat för att Borg vill kunna ha egna, hårdare krav på de svenska bankernas kapitaltäckning.

De ökade reglerna för svenska banker betyder lägre lönsamhet. Förmodligen något som kommer börjar kännas av redan 2013. Och vi kan räkna med att flera bankanställda tvingas byta bransch. Men bankägarna gråter inte än – för först är det utdelningsfest!

Foto: SVD

”Bilförsäljningen kommer öka 2013”

Annons
Annons
X

”Låt mig vara tydlig”, säger Borg, men storbankerna lyssnar inte.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
Foto: SVD Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X