Utbrytarvisit får Somalia att nobba Kenya

Ledare i Kenya och Somalia är oeniga om hur de ska hantera Muse Bihi, som leder utbrytarstaten Somaliland. Arkivbild från Somalilands huvudstad Hargeisa.
Ledare i Kenya och Somalia är oeniga om hur de ska hantera Muse Bihi, som leder utbrytarstaten Somaliland. Arkivbild från Somalilands huvudstad Hargeisa. Foto: Barkhad Kaariye/AP/TT

Somalia bryter med grannlandet Kenya. De klippta diplomatiska banden kommer sedan den kenyanska ledningen tagit emot representanter för utbrytarstaten Somaliland.

TT-AFP
Publicerad
Annons

Informationsminister Osman Abukar Dubbe säger i Somalias huvudstad Mogadishu att kenyanerna är "ett fredsälskande samhälle", men att grannlandets ledare "arbetar för att driva isär" de båda länderna. Kenyas diplomater beordras därför ut ur Somalia, som också kallar hem sina sändebud från Nairobi.

Somaliland är ett av två områden i norra Somalia, det andra är Puntland, som i samband med Somalias kaotiska utveckling på 1990-talet bröt sig loss. Sedan dess fungerar de i stort sett som egna länder, även om de inte är internationellt erkända.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons