Annons

Mässlingutbrottet ökar – 170 miljoner barn saknar vaccin

En pojke blir vaccinerad mot mässling i Sydsudan, där över 750 personer drabbats av sjukdomen.
En pojke blir vaccinerad mot mässling i Sydsudan, där över 750 personer drabbats av sjukdomen. Foto: Sam Mednick/TT

Mässling är tillbaka – över hundra miljoner barn har har inte vaccinerats under flera år, varnar sjukvårdsexpertis. I USA har nära 700 fall registrerats och i flera europeiska länder tror många att vaccin inte hjälper, vilket sprider sjukdomen. I april upptäcktes ett nytt svenskt fall i Göteborg.

Under strecket
Publicerad

Varning för mässling på Sahlgrenska i Göteborg 2018.

Foto: Thomas Johansson/TT

En skylt varnar för mässling vid en klinik i Rockland County, New York, 27 mars 2019. I USA har nära 700 fall registrerats i år.

Foto: Seth Wenig/AP

Desinformation om vaccin som sprids via sociala nätverk som Facebook och Twitter misstänks ha del i att mässling är på uppgång i världen. I stora delar av USA, Ukraina, Georgien och Grekland har utbrott av mässling bekräftats nyligen.

I USA förklarades sjukdomen utrotad för 19 år sedan. Ändå har nära 700 fall registrerats i totalt 22 delstater i år, en ny toppnotering jämfört med 2014 då 667 fall noterades, enligt USA:s sjukvårdsmyndighet Centers for Disease Control, CDC. Det senaste utbrottet verkar ha startat i delstaten Washington i nordvästra USA, enligt New York Times, och har spritt sig tvärs över kontinenten till bland annat New York.

Annons
Annons
Annons