Annons

Utbrott av dödlig hundsjukdom i Oslo

En hittills okänd hundsjukdom har brutit ut i Osloområdet. Flera hundar har avlidit hastigt, skriver norska NTB. Nu fruktar många att sjukdomen ska spridas till Sverige.

– Många oroliga hundägare har hört av sig till oss, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben.

Under strecket
Jonas Dagson / TT
Uppdaterad
Publicerad

"Eftersom smittan i nuläget bara finns i Norge finns det inget skäl för svenska hundägare att vara oroliga. Men det är klart att man alltid ska vara observant på sin hund", säger Sandra Göransson, chefsveterinär på Anicura.

Foto: AnicuraBild 1 av 2

Svenska kennelklubben har beslutar att hundar som kommer från Norge inte får delta på utställning, prov eller tävlingar i Sverige. Beslutet gäller fram till och med denna helg. Arkivbild.

Foto: Thomas Johansson / TTBild 2 av 2

Sjukdomen är dramatisk och har ett hastigt sjukdomsförlopp. Från det att de första symptomen upptäckts till dess att hunden dött har det ofta gått kortare tid än 24 timmar. Hundarna drabbas av blodiga diarréer eller kräkningar och ett hastigt försämrat allmäntillstånd. Hittills misstänker man att minst 20 hundar avlidit.

I nuläget är det ett utbrott som är koncentrerat till Osloområdet. Norska myndigheter försöker nu spåra vad som är orsaken till utbrottet. Flera hundar har obducerats.

Annons
Annons
Annons