Annons

Utbrett sexuellt våld mot kvinnor i Nordkorea

Inte ens på tåg går nordkoreanska kvinnor säkra. Bilden har ritats av nordkoreanen Choi Seong-Guk, som tidigare var tecknare åt staten.
Inte ens på tåg går nordkoreanska kvinnor säkra. Bilden har ritats av nordkoreanen Choi Seong-Guk, som tidigare var tecknare åt staten. Foto: Choi Seong-Guk/HRW/TT

Poliser, vakter och även tågkonduktörer utsätter kvinnor i Nordkorea för sexuella övergrepp, enligt en ny rapport från Human Rights Watch (HRW). Alla med uniform är en potentiell förövare i det slutna landet.

– Kvinnorna har ingen röst i landet, säger Brad Adams vid HRW.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Poliser pekas ut som en grupp som ofta begår övergrepp på kvinnor. "Övergreppen orsakar enorma psykologiska trauman. Det gör kvinnor rädda att vara ute, att de inte litar på män, inte litar på polisen. De flesta kvinnor känner att det finns absolut ingenstans att ta vägen", säger Brad Adams vid HRW.

Foto: Dita Alangkara/AP/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Sexuella övergrepp – vardag i Nordkorea

Yoon Su-Ryun togs på bar gärning när hon smugglade örtmediciner till Kina från Nordkorea. Hon lyckades fly från gränsvakterna, men efter att ha hållit sig gömd i sju månader stod hon inte längre ut och anmälde sig till polisen. I häktescellen våldtogs hon av en polis.

Annons
Annons
Annons