Annons
X
Annons
X

Utbrett huttrande i insnöat Europa

Minus 41 i norska Röros, skridskoglädje i Holland och tusentals strandsatta på brittiska flygplatser och motorvägar.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

Det är vinter i Europa.

Inte särskilt kul, tyckte kanadensarna Andrew McPhee, 23, och Terilynn Fairbairn, 22, som liksom otaliga andra fastnat på Gatwick-flygplatsen i London, som helt stängts ned av de senaste dagarnas snömängder.

– England borde köpa några plogar. En hel storstad hukar under ett snöfall, sade McPhee, van vid betydligt värre vinterväder i hemstaden Calgary.

Annons
X

– När vi åkte var det minus 30. Snöar det så här i Calgary så löper allt som vanligt, inget skulle vara försenat, sade Fairbairn till AFP.

Runt om i Storbritannien var flera flygplatser tillfälligt stängda under onsdagen. Hundratals skolor höll stängt i tisdags och under natten sattes soldater in för att hjälpa insnöade bilister på motorvägarna.

Via twitter på internet manade premiärminister Gordon Brown medborgarna att ta hand om sina grannar och släktingar om de behövde hjälp ”medan det allmänna gör allt som är möjligt i detta extrema väder”.

Även från bland annat Frankrike, Danmark och Ungern rapporterades om stora trafikproblem på grund av snön.

I Italien befarades i sin tur översvämningar i bland annat Rom sedan Tibern svällt på grund av stora mängder regn.

Skridskotokiga holländare var desto gladare. I Utrecht plogades en tvåkilometersslinga upp på den tillfrusna Henschoter-sjön.

– Sådana här händelser på naturis bidrar till att göra sporten tillgänglig för alla. Att åka skridsko är en del av det holländska kulturarvet, sade Ramon Kuipers från Nederländernas skridskoförbund till AFP.

Tuffaste vintervädret rådde på onsdagen i norska Röros, med -41,5 grader uppmätt på den lokala flygplatsen vid halv åtta på morgonen, enligt tidningen Adresseavisen.

London TT-AFP

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X