Utbredd ohälsa i läkarkåren

Nära var tredje läkare känner sig utbränd, lika många har haft självmordstankar. Läkarna vittnar om trakasserier och var sjunde har mobbats. En enkät om arbetsmiljön på Karolinska universitetssjukhuset visar på stora brister, speciellt för kvinnorna.

Under strecket
Publicerad
”Jag tror det är svårare för oss kvinnor att ta plats och att avgränsa vårt arbete. Männen är också bättre på att stötta varandra 
i informella nätverk”, säger Solbritt Lonne-Rahm, vice ordförande i Läkarföreningen på Karolinska.

”Jag tror det är svårare för oss kvinnor att ta plats och att avgränsa vårt arbete. Männen är också bättre på att stötta varandra i informella nätverk”, säger Solbritt Lonne-Rahm, vice ordförande i Läkarföreningen på Karolinska.

Annons

I ett unikt projekt ska läkarnas hälsa kopplas till arbetsvillkoren vid ett stort universitetssjukhus. Motsvarande undersökningar görs vid sjukhus i Norge, Island, Italien och Ungern.
De första resultaten från den svenska delen är nu färdig. Enkäten besvarades av 1 092 läkare som varit anställda minst ett år vid Karolinska universitetssjukhuset, 60 procent av samtliga. Även om analysen om samband ännu inte är gjord, visar läkarnas svar tydligt att de inte mår bra.

– Det är naturligtvis allvarligt. Men jag är inte förvånad, tyvärr är mönstret detsamma i hela västvärlden, säger Ann Fridner, forskare och projektledare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons