”Utbildningen till ämneslärare ska bli bättre”

Bara hälften av de som i dag börjar på utbildningen för lärare i årskurs 7–9 tar sig igenom utbildningen. Antalet sökande är också lågt. Därför måste lärarutbildningen bli mer attraktiv. Vi har flera förslag på hur detta kan göras, skriver S-ministern Helene Hellmark Knutsson (S).

Under strecket
Publicerad

Helene Hellmark Knutsson

Foto: Lars Pehrson
Annons

Sverige behöver en mer attraktiv ämneslärarutbildning för grundskolans årskurs 7-9. Regeringen skickar idag ut ett remissförslag på en bättre och mer attraktiv utbildning. Regeringens förslag ska öka kvaliteten på en viktig del av Sveriges lärarutbildning – ämneslärarutbildningen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9. Idag finns problem med för få sökande och för få som tar sig igenom denna utbildning. Samtidigt behöver Sverige fler behöriga och kompetenta lärare för att vända kunskapsresultaten i skolan.

Förslaget som regeringen nu skickar ut på remiss syftar till att skapa en mer attraktiv ämneslärarutbildning av högre kvalitet. Det ökar flexibiliteten för studenterna och det innebär djupare och mer omfattande ämnesstudier som kan bidra till att öka utbildningens kvalitet och status.

Annons
Annons
Annons