Annons

Josefin Holmström:Utan wifi och laptop möts vi öga mot öga

Om vi inte kan instagramma, facebooka eller chatta över en kopp kaffe kanske något annat händer? Ett samtal kanske uppstår?
Om vi inte kan instagramma, facebooka eller chatta över en kopp kaffe kanske något annat händer? Ett samtal kanske uppstår? Foto: Christine Olsson/TT

Ett kafé utan wifi och med förbud mot laptops och fotografering ger hopp om mänskligheten. Det leder nämligen till samtal – som är det som får samhället att leva.

Under strecket
Publicerad

Stället har ett namn, men vi kallar det för Dom’s, efter Dominic, den irländsk-italienske ägaren. Dom säljer kaffe till Cambridgeborna. That’s it. Inga croissanter, kalesallader eller smoothies. Ingen IPA, inga avokadosmörgåsar. Lokalen rymmer max sex eller sju gäster, som alla sitter vid en bardisk, vända mot Dom själv, där han springer fram och tillbaka och fyller på vattenkaraffen, maler bönor och diskar koppar.

I stället för kassa har han en ”trust bowl”, en skål där gästen själv lägger i pengar och förser sig med växel, och det råder laptop-förbud. Inget wifi i sikte. I stället är de församlade inbegripna i ett ständigt, böljande samtal.

Annons
Annons
Annons