Recension

Elektricitet. Historien om universums mäktigaste kraftUtan ström slocknar jorden

Även om få av oss förstår vad som egentligen händer inuti ledningar och elektriska apparater vet vi exakt hur det känns vid tillfälliga strömavbrott. David Bodanis populärvetenskapliga bok om elen och dess historia är både upplysande och allmänbildande.

Under strecket
Publicerad
Annons

Från 1600-talet och två sekler framåt seglade en armada med europeiska fartyg mot norr för att jaga val. Sverige bidrog genom Göteborgsföretaget Grönlands Compagniet som, om än i rätt liten skala, bedrev sitt blodiga värv i farvattnen runt Spetsbergen och Grönland. De stora havsdäggdjuren drevs till utrotningens rand, men deras olja fick gatlyktorna i Europas och USA:s storstäder att lysa.
När valarna tog slut slocknade inte lamporna, i stället tändes alltfler och städerna lystes upp med allt starkare sken. Hur var nu detta möjligt? Svaret handlar förstås om elektriciteten och om hur ett antal vetenskapliga genombrott under slutet på 1800-talet lockade fram den ur sitt fördolda rike för att slutligen tämja den i mänsklighetens tjänst.

Elektriciteten är på många sätt ett oerhört intressant och viktigt ämne, om inte annat så för att allt, bokstavligen allt, på något sätt hänger samman med just elektricitet. Att datorn jag skriver dessa rader med, lampan ovanför, elementet intill och den snart uppdruckna koppen med hett kaffe är avhängiga av den är uppenbart, något som, om inte förr, blir tydligt när elräkningen kommer - eller när det blir elavbrott.
Men elekricitet handlar om mycket mer än så. Ett riktigt stort elavbrott skulle få vårt moderna storsamhälle att kollapsa inom några dagar eller veckor, men ett verkligt avbrott, där all elektriciteten upphörde, skulle leda till ett scenario som det inte går att föreställa sig. Kopplingen mellan kroppens molekyler skulle försvinna och DNA-tråden tvinnas upp som en avknipsad, spänd gummisnodd.
Och som om det inte var nog skulle vi, och alla andra djur, omgående kvävas då frånvaron av elektrisk dragningskraft fick syremolekylerna i luften studsa bort från blodets hemoglobinmolekyler.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons