Utan statligt stöd - ingen försvarsindustri

Efter bakslaget med Neuronprojektet viker Saab på börsen. De statliga miljonerna kan betraktas som teknik-stöd till företaget.

Under strecket
Publicerad
Annons

kommentar | Saab
Det kom två på sätt och vis sammankopplade besked kring Saab förra veckan, alltså den på börsen noterade försvarsindustrin. Uppdelningen av Saab och Volvo i vardera två företag med samma namn kan förvilla.
I det första meddelades av man varslar ytterligare 350 anställda. Orsaken är att det svenska flygvapnets order på Jas Gripen är avbetade 2007. För första gången i företagets historia kommer Saab då att sakna beställningar på flygplan till Sveriges försvar.

Något annat svenskt flygplansprojekt är inte i sikte. Jas Gripen blir det sista stridsflygplan som utvecklas helt i svensk regi.
Saab riktar blickarna mot obemannade flygfarkoster, UAV efter den engelska förkortningen. Man har tagit fram proto- typer för att demonstrera teknologi.
Ett större sådant projekt skulle vara samarbetet med franska Dassault i Neuronprogrammet. Det handlar om att studera och utveckla en ny generation av förarlösa stridsflygplan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons