Annons

Ulf Eriksson:Utan ovisshet är ett värdigt liv omöjligt

Don Quijote och Sancho Panza visar att det är skillnad på att ha erfarenheter och att göra dem. Gravyr av Gustave Doré från 1863. 
Don Quijote och Sancho Panza visar att det är skillnad på att ha erfarenheter och att göra dem. Gravyr av Gustave Doré från 1863. 

Vad är egentligen erfarenhet? Och värdighet? Och vad har det med kunskap att göra? Med utgångspunkt i dessa begrepp har människan i alla tider funderat över relationen mellan individ och samhälle, frihet och ansvar. Dagens pandemi får dem att framstå som mer angelägna än någonsin.

Under strecket
Publicerad

I romanen ”Don Quijote” är riddaren och hans kompanjon Sancho Panza med om många äventyr, på ivrig tillskyndan av Miguel de Cervantes infallsrika snille. Men deras egna personligheter och olika kunskapsmöjligheter förändras egentligen inte. När Don Quijote rider ut i världen träder han in i en förtrollning som innebär att han aldrig kan ha några erfarenheter, han kan bara göra dem. Hans komplement därvidlag är bonden Sancho som i alla väder förblir trogen sitt vardagsförnuft, vilket innebär att han aldrig kan göra några erfarenheter, han kan bara ha dem. 

Skillnaden mellan att göra erfarenheter och att ha dem är en av de mest uppenbara förkastningarna i erfarenhetsbegreppet. Ung som gammal stöter vi på den när vi upptäcker olikheten mellan sådana erfarenheter som enkelt överförs mellan generationerna och sådana som var och en måste göra själv, som vore man den första människan på jorden som var med om just detta. 

Annons
Annons
Annons