Annons
X
Annons
X

”Utan oljepengar går Norge med 8 procents underskott”

Norska oljefonden ska få investera mer i aktier. Men Norges centralbankschef Øystein Olsen vill hålla ännu hårdare i oljepengarna och varnar för att oljefonden kan krympa. Olsen oroas också av bostadspriserna i Oslo och skulle vilja se en högre styrränta för att motverka finansiella obalanser.

Riksbankens minusränta
"Bostadspriserna i Oslo har accelererat och de ligger på en väldigt hög nivå", säger Øystein Olsen, centralbankschef i Norge.
"Bostadspriserna i Oslo har accelererat och de ligger på en väldigt hög nivå", säger Øystein Olsen, centralbankschef i Norge. Foto: Tomas Oneborg

OSLO Det nya lägre oljepriset har skakat om Norges ekonomi. För ett år sedan varnade centralbankschefen Øystein Olsen för en hård vinter. När SvD återigen besöker Oslo för centralbankschefens årliga tal är han inte lika pessimistisk – den ekonomiska vintern har så här långt varit ganska mild.

Men framtiden för en liten öppen ekonomi är osäker och Norge måste hitta fler ben att stå på, oljan och gasens storhetstid är över.

Bara timmar innan centralbankschefen skulle hålla sitt årliga tal kom så nyheten från Norges regering att den vill ändra den så kallade handlingsregeln som styr hur mycket oljepengar som kan användas i statsbudgeten. Fonden ska också få investera ännu mer i aktier än tidigare.

Annons
X

På en presskonferens motiverade statsminister Erna Solberg och finansminister Siv Jensen sina beslut.

– Vi kan inte fortsätta att använda oljepengar i samma takt som vi har gjort. Framtida generationer ska kunna leva av våra olje- och gasinkomster, sa Erna Solberg.

– Aktier har högre förväntad avkastning än obligationer, men också större risk. Vi vill höja aktieandelen från 60 till 70 procent, säger finansminister Siv Jensen.

Økt aksjeandel i pensjonsfondet og justert anslag for fondsavkastningen regjeringen.no

Norges bank hade velat se en gräns på 75 procent. Men budskapet att minska uttaget ur oljefonden faller i god jord hos centralbanken. När SvD intervjuar Øystein Olsen på hans kontor säger centralbankschefen att uttagen ur oljefonden måste bromsas, annars är risken att oljefonden krymper och krymper fort.

– Räknar du bort oljepengarna går Norge med 8 procents budgetunderskott. Underskotten täcks genom att pengar förs över från oljefonden. Men om inte intäkterna från oljeindustrin stiger kan vi inte fortsätta så här, säger Øystein Olsen.

I ett uttalande senare på dagen kallar Olsen regeringens förändringar för förnuftiga. Men han står fast vid att användandet av oljepengarna måste bromsas och det är viktigare hur stor andel av BNP som ska komma från oljepengar än valet av aktieandel i fonden.

Bostadspriserna i Oslo har accelererat och de ligger på en väldigt hög nivå.

Norges centralbankschef oroas över bostadsmarknaden: "Hade vi kunnat hade vi gärna hållit räntan lite högre", säger Øystein Olsen. Foto: Tomas Oneborg

Det finns fler risker. En är bostadsmarknaden och särskilt i huvudstaden Oslo. Liksom i Sverige är oron stor för växande skulder hos hushållen.

Øystein Olsen säger att penningpolitik bör motverka finansiella obalanser men inte kan ha huvudansvaret. Men stora delar av västvärlden har låga räntor – skulle Norges bank kunna agera annorlunda?

– Räntorna är låga i Norge för att de är låga internationellt. Men Norges bank har medvetet sänkt räntan till 0,5 procent för att motverka nedgången från oljeprisfallet. Hade vi kunnat hade vi gärna hållit räntan lite högre.

Hur mycket högre?

– Vi menar rent principiellt, att när situationen tillåter det, så är det riktigt att luta sig mot vinden och alltså ha en lite högre ränta. En låg ränta skapar problem för finansiell stabilitet och vi som centralbanker har ett ansvar. Men vi kan inte sätta en väldigt mycket högre ränta i Norge än i omvärlden.

Hur orolig är du för bostadsmarknaden i Oslo?

– Jag är ganska orolig för den och har varit det länge. Bostadspriserna i Oslo har accelererat och de ligger på en väldigt hög nivå.

"Trumps retorik är oroväckande" säger Øystein Olsen. Foto: Tomas Oneborg

Det handlar inte bara om Trump. Han är ett symptom på strömningar som finns i många länder. Även om Trumps retorik är oroväckande.

Norges styrränta ligger alltså på 0,5 procent. Till skillnad från grannländerna Danmark och Sverige har centralbanken inte sänkt under noll. Skulle minusränta vara en möjlig väg för Norge? Återigen väger Øystein Olsen sina ord noga.

– Erfarenheter från bland annat Sverige visar att noll inte är en absolut gräns. Men man kan fråga sig vad de positiva effekterna med minusräntor är jämfört med en ränta över noll. Det är en anledning till att gå försiktigare fram.

På flygtåget från Gardemoen in till Oslo visas bilder från Natomötet med det senaste utspelet från Trumpadministrationen. Försvarsminister general James Mattis landade i Bryssel med budskapet att de övriga Natoländerna behöver öka sina militärutgifter – annars dämpas USA:s engagemang för försvarsalliansen. Donald Trump nämns inte i Øystein Olsens tal men han lyfter frågan om ökad protektionism, handelshinder och en osäker värld.

– Det handlar inte bara om Trump. Han är ett symptom på strömningar som finns i många länder. Även om Trumps retorik är oroväckande.

Är du mest oroad för ekonomiska eller geopolitiska risker?

– Allt hänger samman. Ekonomi är inte frikopplat från säkerhetspolitiken. Men en värld med mindre handel och mindre samarbete vore inte bra för en liten öppen ekonomi som den norska, även om det vore allra värst för de allra fattigaste länderna.

Följer du Donald Trump på Twitter?

– Nej, jag gör inte det, säger Øystein Olsen.

Annons

"Bostadspriserna i Oslo har accelererat och de ligger på en väldigt hög nivå", säger Øystein Olsen, centralbankschef i Norge.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 3

Norges centralbankschef oroas över bostadsmarknaden: "Hade vi kunnat hade vi gärna hållit räntan lite högre", säger Øystein Olsen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3

"Trumps retorik är oroväckande" säger Øystein Olsen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X