”Utan kontanter får vi samhälle likt Orwells”

Foto: Pontus Lundahl/TT

Avskaffandet av kontanter riskerar att i förlängningen skapa ett samhälle likt Orwells ”1984” där staten kontrollerar allt ­invånarna gör. Det leder till en betydande begränsning av individens frihet, skriver Johan Thorén, Strand Kapitalförvaltning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Rickard Kilström/Kontinent
Annons

Användandet av kontanta betalningsmedel ökar fortfarande runt om i världen, men Sverige går i motsatt riktning. Nya digitala betalvägar vinner framgångar vilket får Sverige att framstå som ett lämpligt testland för avskaffandet av kontanter. Man måste ställa sig frågan om det bara är den moderna utvecklingen eller om det finns andra intressen som driver denna utveckling och vad konsekvenserna kan komma att bli.

I takt med att räntan sänkts har centralbankerna blivit allt mer ”tandlösa”. Extrema monetära åtgärder ger numera sällan någon mätbar effekt. Trots negativ ränta tar investeringsviljan inte fart hos industrin. Frustrationen växer och öppnar dörren för alltmer vågade ekonomiska och politiska experiment. En sådan idé, som vid första anblicken ter sig orealistisk, börjar nu etablera sig som en fullt möjlig framtida utveckling, nämligen tanken att avskaffa kontanter.

Annons
Annons
Annons