Annons

Dick Harrison:Utan Kleopatra hade vi inte haft augusti

Elizabeth Taylor i rollen som Kleopatra.
Elizabeth Taylor i rollen som Kleopatra. Foto: Mary Evans/AF Archiv/ TT

Att vi har en månad som heter augusti beror på ett av den antika historiens största militära övergrepp. Och det är förövaren som hyllas.

Under strecket
Publicerad

Kleopatra VII Thea Filopators öde har gett tvåtusenårigt eko i diktverk, målningar och filmer där den mest kända är ”Kleopatra” från 1963 med Elizabeth Taylor i huvudrollen. Richard Burton spelade Marcus Antonius.

Foto: Mary Evans/AF Archiv/ TT

Det är något visst med augusti. Sommaren är som allra frodigast med träd som dignar under äpplen och plommon och ett myller av insekter. Samtidigt kryper mörkret och hösten sig på, med den stora, lågtliggande augustimånen, kräftskivorna, de första gula löven och svamparna, skogspromenaderna med bärplockning, den tilltagande svalkan och insikten att livet nu återgår i reguljära, invanda och välkända banor – till skolan, till jobbet. Augusti utgör på en och samma gång en kulmen på allt det som är bra med den ljusaste och varmaste av våra årstider och en bekväm portalbekräftelse på att allt är normalt, att livet går vidare.

I år är inget normalt. Själv står jag framför en webkamera mellan 8.15 och 15.00 varje dag för att spela in alla mina höstföreläsningar på Lunds universitet i förväg, med korta pauser för andning och kaffe, eftersom det råder totalförbud för mina studenter att vistas i samma rum som undertecknad. Men inte ens corona-eländet kan svepa bort den där speciella augustikänslan.

Annons
Annons
Annons