Utan kläder i Kroatien

Att tillbringa hela dygnet utan kläder är också en semesterstil. I Kroatien accepterades naturismen tidigt och nakenbadare från hela Europa fortsätter att vallfärda dit.

Under strecket
Publicerad
Annons

Morgonsolen har knappt gått upp i Valalta. Skuggorna från piren ligger långa över vattnet och solstrålarna dröjer sig ännu kvar mellan trädtopparna. Havet är stilla i gryningsljuset. Trots att klockan nyss passerat sex är människor i rörelse vid stranden. Morgondoppet är lika viktigt som frukosten.

En äldre man tar sin hustrus hand medan de kliver ut på de hala stenarna i strandkanten. En pappa och hans tonårige son trampar barfotatyst över en träbrygga, en kvinna stannar halvvägs ned på bryggans järnstege. Ute i viken rör sig mörka huvuden, simtagen kluckar svagt.
Efter badet travar jag iväg med handduken över axeln, naken så när som på vigselringen. Så gör alla. Skillnaden mellan Valalta och resten av världen är att här använder man aldrig badbyxor, bikini eller baddräkt. I klartext – det är förbjudet att bada med kläder på.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons