Annons
X
Annons
X

”Utan Ipred slutar vi göra film”

Anta Ipred-lagen utan kompromisser – annars är risken stor att vi slutar göra film i Sverige. Det är budskapet i ett brev till de borgerliga partiledarna från filmskaparna bakom succéfilmen Låt den rätte komma in. ”Konsekvensen blir ju att det inte blir några fler svenska filmer”, säger producenten John Nordling till SvD.se.

Foto: SCANPIX

Läs mer om Ipred:

Läs även

Den kostade nästan 29 miljoner kronor att göra, tog fyra år att färdigställa och engagerade nästan 400 medarbetare – men efter bara tio dagar låg den svenska succéfilmen ”Låt den rätte komma in” ute på fildelarsajter på internet.

Några enkla klick och vem som helst kan nu ladda ner filmen gratis – utan att upphovsmännen får ett enda öre i ersättning.

Erfarenheten har nu fått filmskaparna bakom filmen – regissören Tomas Alfredson och producenterna John Nordling och Carl Molinder – att ilskna till. I ett öppet brev till de fyra borgerliga partiledarna uppmanar man politikerna att stå upp för upphovsrätten och anta den så kallade Ipred-lagen.

Annons
X

”Om detta tillstånd fortsätter, kommer vi inte att kunna försörja oss på vårt arbete. Vi får byta jobb eller flytta härifrån. I förlängningen – inga filer att dela”, skriver de tre i brevet.

Budskapet är tydligt: exemplet med ”Låt den rätte komma in” har fått både Tomas Alfredson och producenterna att fundera över sin framtid som filmskapare i Sverige.

– Konsekvensen blir ju att det inte blir några fler svenska filmer, så känner både jag och Tomas och Carl. Om inte politiker tar sitt ansvar och inför en oförvanskad lagstiftning som verkligen markerar på rätt sätt att upphovsrätten och det privata ägandet ska skyddas så går det inte fortsätta att göra film i Sverige, säger John Nordling till SvD.se.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I nuläget går det inte att säga hur mycket pengar produktionsbolaget har förlorat på den olagliga fildelningen. Men den ekonomiska verkligheten är krass och enligt filmskaparna är det inte troligt att filmen kommer att gå runt ekonomiskt – trots internationella utmärkelser och distribution i över 50 länder.

  – Jag blir både ledsen och förbannad efter den här enormt långa tid som vi hållit på. Vi har lagt ner väldigt mycket tid och energi och kämpat hårt och kompromisslöst för att göra en riktigt riktigt bra film, säger John Nordling.

  Han vill nu att den borgerliga regeringen så snabbt som möjligt antar lagförslaget utan kompromisser.

  – Det får inte förekomma några luddiga formuleringar som förstör effekten i det här lagförslaget. Formuleringar som ”enskilt bruk” eller ”kommersiellt bruk” gör lagstiftningen meningslös och den kommer inte att gå att använda på ett effektivt sätt, säger Nordling och fortsätter:

  – Och vi vill att man gör det här så fort som möjligt. För varje dag som går som det här skjuts framåt så berövas vi ju möjligheten att leva på vårt jobb.

  Brevet till partiledarna skickades igår och än har de inte hunnit få svar. Men att ett svar kommer, det utgår filmteamet ifrån.

  –  Hela bok- och publiceringsindustrin för böcker och läromedel, och musik och film, handlar ju om mycket pengar. Så det måste ta det här på allvar, de måste svara på brevet. Vi vill ha ett tydligt besked om varför de inte vågar ställa sig upp ordentligt och ge stöd åt förslaget, säger John Nordling.

  Motståndare till Ipred-lagen menar bland annat att den ger större befogenheter till privata företag än till polisen. Dessutom menar vissa att det är fel att kalla den olagliga fildelningen för ”stöld” och att upphovsrättsinnehavarna trots fildelningen tjänar pengar. Men detta är argument som John Nordling inte har mycket till övers för.

  – Det är dåliga argument från folk som vill fortsätta att stjäla. Piratkopieringen handlar om stöld och är i grunden fel. Det är inte tillåtet att piratkopiera kläder heller, även om originalplagget inte försvinner. Men där är det helt uppenbart att det inte är tillåtet och det tar man på största allvar.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X