Annons

Utan fakta finns snart ingenting att tycka om

AVLÖVNING För något årtionde sedan förfogade de stora morgontidningarna över resurser för utlandsbevakning som de idag inte längre kan drömma om. Det är bara att läsa innantill: utvecklingen mot ­boulevard är utstakad, skriver Richard Swartz.

Publicerad

Att en inte särskilt stor europeisk stad som Stockholm även i framtiden skulle ha fyra stora dagstidningar är osannolikt. Branschen är i kris, papperstidningen globalt utrotningshotad. Det behövs därför ingen kristallkula för att sia om att denna lyx mycket snart upphör, särskilt som de fyra blir alltmer lika varandra. Och riktningen är redan utstakad: från kvalitet mot boulevard. För den som tvivlar är det bara att dagligen läsa innantill. Att vi därför snart får nöja oss med Dagens Express och Svenska Aftonbladet är knappast någon djärv gissning.

En kvalitetstidning kostar stora pengar. Ofta glöms det bort; nätets och bloggens förespråkare förväxlar nästan alltid yttrandefrihet med journalistik när de säger att de etablerade medierna inte behövs. Yttrandefriheten är visserligen en fundamental aspekt av demokratin, men inte en tillräcklig. Åsikter kan vem som helst hålla sig med enligt fakirens recept envar sin egen professor och att tycka till om något kostar föga av både tid och pengar. En klassisk kvalitetstidning som The Guardian håller sig därför med mottot
comment is free, but facts are sacred .

Annons
Annons
Annons
Annons