Annons

Usel såpa om Alexander

Under strecket
Publicerad

Valerio Massimo Manfredi
Alexander. Ödets son
(Aléxandros. Il figlio del sogno)
Övers: Ann Margret Forsström
366 s. Norstedts. CA 279:-

Det mest skrämmande med den här boken som är första delen i en trilogi om Alexander den store är att den är översatt till 28 språk och utgiven i 34 länder. Tre miljoner exemplar har sålts. Så berättar omslagstexterna.
Detta är alltså den bok vår moderna värld vill ha om Alexander den store. Världen vill, som bekant, bedragas, men det vill inte den här bokanmälaren.
Författaren Valerio Massimo Manfredi uppges vara professor i klassisk arkeologi i Milano. Detta får en att undra över hur studierna i antik historia går till där. Som genre ställer den historiska romanen vissa krav som Manfredi verkar vara lyckligt okunnig om. Man kan inte hitta på vad som helst. Sannolikhetskravet finns där hela tiden. Man har till exempel svårt att smälta ett avsnitt om Aristoteles som privatdetektiv à la Sherlock Holmes efter mordet på Filip, Alexanders far.
Manfredis trilogi måste
också för några år sedan ha tilltalat demonregissören Baz Luhrmann. Till hösten kan vi se DiCaprio i rollen som Alexander. Denna första del som nu föreligger i svensk översättning tar oss emellertid bara fram till det ögonblick då Alexander landstiger på Mindre Asiens västkust på väg mot Orienten.
Det är lätt att förstå varför romanen kunnat göras om till filmmanus. På lämpliga delsträckor är Hollywoodaktig erotik inlagd, såväl homo- som heterosexuell. Manfredis skildringar når inte ens upp till normal veckotidningsnivå:

Annons
Annons
Annons