Recension

Byn i vulkanens skuggaUsel redaktör förstör klassiker

Ester Blenda Nordström (tv), journalist och författare som bland annat var med att utforska Kamtjatkahalvön i dåvarande Sovjetunionen, med sin man René Malaise.
Ester Blenda Nordström (tv), journalist och författare som bland annat var med att utforska Kamtjatkahalvön i dåvarande Sovjetunionen, med sin man René Malaise. Foto: Bonnierarkivet

Ester Blenda Nordströms underbara bok om Kamtjatka från 1930 är svår att få tag på. Nyutgåvan är efterlängtad – men blir en besvikelse. ”Sällan har jag upplevt en klåfingrigare språktvätt”, skriver Fredrik Sjöberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sibirien är kvinnornas land. Nog för att också många män har skildrat ödemarken och dess udda människor, men de som står främst i mitt bibliotek är lika fullt Ulla-Lena Lundberg, Rosa Liksom och Ester Blenda Nordström. Särskilt den senare, hennes underbara bok ”Byn i vulkanens skugga”, tryckt 1930.

Ingen annan av Ester Blendas böcker har varit lika svår att få tag på; jag har för längesen slutat låna ut mitt exemplar, för när boken väl kommer på drift är den inte lätt att få tillbaka. Av någon anledning gavs den bara ut i en upplaga, 15 år efter succén med ”En piga bland pigor”. Därför är nyutgåvan efterlängtad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons