USA:s statsapparat riskerar att stängas

Med stormsteg närmar sig USA en stängning av den federala statsapparaten, sedan republikaner och demokrater även i helgen tycktes oförmögna att rösta igenom en budget i kongressen. Nästa deadline är bara två veckor bort. Missar politikerna den tvingas USA ställa in sina betalningar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Natten till söndagen röstade representanthuset, den ena av kamrarna i kongressen med republikanerna i majoritet, igenom ett budgetförslag som skulle fördröja president Obamas sjukvårdslag, Affordable Care Act eller ”Obamacare” som den kallas, med ett år. Men redan innan omröstningen var klar förklarade Harry Reid, Demokraternas majoritetsledare i senaten, den andra kammaren, att det republikanska budgetförslaget var stendött.

Käbblet fram och tillbaka mellan det demokratiska Vita huset och senaten och det republikanska representanthuset följde samma Moment 22-liknande mönster i helgen som under det senaste året: Demokraterna vägrar att förhandla om att underminera Obamacare för att få en budget godkänd. Och Republikanerna, med dess högljudda extremhögerfalang, är redo för vad som helst för att sänka reformen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons