X
Annons
X

USA:s ståltullar mot EU: ”Spär på börsoron”

Allt pekar på att USA kommer införa tullar på stål och aluminium även mot EU. Enligt Wall Street Journal kommer Donald Trump lämna besked idag, tullarna väntas då införas redan från i morgon, fredag.

Även om beskedet kanske inte är helt oväntat så kommer det spä på den allmänna oron på börsen som råder just nu. Oron för en upptrappad handelskonflikt mellan USA och EU innebär ökad risk för börsnedgångar, menar Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet

– Stora frågan är hur EU kommer svara på det här, säger han i SvD:s Ekonomistudion.

Av SvD Näringsliv
Läs mer om Ekonomistudion
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-05-31 Ny borsoro

Trots att den globala ekonomin fortsätter gå starkt och högkonjunkturen håller i sig, så har den senaste tiden präglats av en ökad volatilitet på börserna världen över. Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet finns en större pessimism idag och reaktionerna på geopolitiska nyheter blir därför större.

– Vi är inne i en ganska orolig tid på börsen och ingen vill ju se det här handelskriget. Det spär på oron, säger han och fortsätter:

–Investerarna börjar oroa sig för att festen är på väg att att ta slut, och då dansar man allt närmare utgången. Och nyheter som denna påverkar på ett helt annat sätt än för bara ett år sedan.

Annons
X

Har marknaden ändå tagit höjd för den här typen av besked?

– Jag det tror jag. Det har pratats om tullar länge och förhandlingarna har inte gått så bra. Den stora frågan är hur EU kommer svara på det här. Och här tror jag att vi kommer få se insatser riktade mot vissa geografiska områden i USA där andelen republikanska politiker som ska väljas om till hösten är hög. De kommer man att sätta enormt mycket press på.

I programmet ger han också sina bästa råd för hur man ska agera på börsen när oron på börsen ökar.

– Mycket lite pekar just nu på att en börskrasch är nära. Än så länge tuffar ekonomin på riktigt bra. Och det är det som spelar roll när det det kommer till värderingen av bolagen, säger Joakim Bornold och tillägger:

– Förbered dig för att nedgången kommer! Se till att ditt sparande och dina investeringar tål det. Då behöver du inte fundera så mycket på när den kommer.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X