Annons
X
Annons
X

USA:s regering räddar Citigroup

USA:s regering uppger att den kommer att skydda den krisdrabbade bankjätten Citigroup, uppger AFP.

Av TT
(uppdaterad)
Fotgängare reflekteras i rutan på ett ac Citigroups kontor i Hong Kong.
Fotgängare reflekteras i rutan på ett ac Citigroups kontor i Hong Kong. Foto: BOBBY YIP/REUTERS

I ett gemensamt uttalande skriver finansdepartementet, Federal Reserve (Fed) och det statliga organet Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) att Citigroup kommer att skyddas ”mot eventuellt osedvanligt omfattande förluster i en rad poster som uppgår till 306 miljarder dollar (2 580 miljarder kronor) i lån och säkerheter från bostadsägare, fastighetsbolag och andra liknade tillgångar”.

Finansdepartementet kommer att investera 20 miljarder dollar i Citigroup från räddningsprogrammet på 700 miljarder dollar som kongressen godkänt tidigare i år för att lindra bankkrisen. Bankstödet utgår mot att regeringen får preferensaktier som motprestation.

Citigroup har å sin sida gått med på ospecifika begränsningar av kompensationerna till bolagets chefer.

Annons
X

Inga detaljer har ännu lämnats.

”Med de här åtgärderna har den amerikanska regeringen vidtagit nödvändiga åtgärder för att stärka den amerikanska ekonomin”, uppgav de tre myndigheterna.

”Vi kommer att fortsätta att använda alla våra resurser för att bibehålla styrkan i våra bankinstitutioner och främja reparationsprocessen och återhämtningen samt hantera risker”.

Citigroup är en av världens bäst kända banker, med över 200 miljoner kundkonton i 106 länder.

Citigroups börsvärde halverades under fyra dagar i förra veckan i en ny våg av finansoro i USA, ned till 25,7 miljarder dollar (215 miljarder kronor). Det kan jämföras med nästan 300 miljarder dollar (2 520 miljarder kronor) i börsvärde för tre år sedan.

– Det finns fortfarande skäl att vara väldigt bekymrad. Jag tror att vi kan ha, både i USA och Europa och i vår närhet, ytterligare bekymmer framför oss, säger finansminister Anders Borg om räddningen av Citigroup och konstaterar att krisen fortgår.

Citigroup ansågs för en tid sedan som en relativt sett stadig bank, något som uppenbarligen inte stämde.

– Det är lite av krisens natur, och det här är ett exempel på varför förtroendet på finansmarknaderna är så lågt, säger Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson.

Det är också en förklaring till varför bankerna är så oroliga för att låna ut till varandra, vilket gör att de så kallade interbankräntorna fortfarande är höga. Inga vågar riktigt lita på varandra, resonerar hon.

I förra veckan meddelade bolaget att man planerar att minska personalstyrkan med 50 000 till cirka 300 000 personer.

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Fotgängare reflekteras i rutan på ett ac Citigroups kontor i Hong Kong.

Foto: BOBBY YIP/REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X