Annons
X
Annons
X

Capitol Hill sparkar på tomburken

Nattens islossning i den amerikanska senaten gör att allt fler tror på ett slut på budgetbråket innan torsdagens deadline. Men även om det blir en uppgörelse så är alla inblandade förlorare. Problemen skjuts bara fram några månader.

Man riktigt hör ett kollektivt ”vad var det vi sa”. Än en gång ser det ut som om senatorerna och kongressledamöterna på Capitol Hill sparkar den berömda tomburken några meter framför sig och kommer fram till en uppgörelse innan den 17 oktober då USA slår i lånetaket. Nattens möte mellan Harry Reid, demokraternas majoritetsledare i Senaten, och hans republikanske motsvarighet, Mitch McConnell, är troligen en kompromiss båda sidor kan leva med. Ett tag i alla fall.

Det de båda herrarna diskuterat är att höja skuldtaket till den 7 februari och att finansiera statens utgifter fram till den 15 januari. För att undvika att dagens bråk upprepas om några månader ska en särskild kommitté tillsättas som senast i december ska ha förhandlat fram en mer långsiktig överenskommelse.

Känns uppgörelsen igen? Det är i sådana fall inte så konstigt. Det här är det sjunde budget- och skuldtaksbråket på drygt två år, och så sent som hösten 2011 kom republikaner och demokrater överens om en liknande lösning. Då tillsattes en ”Superkommitté” som skulle hitta möjliga sätt att komma tillrätta med skuldsättningen, och för att sätta extra press på sig själva skulle det bli automatiska nedskärningar om de inte kom överens.

Annons
X

De automatiska nedskärningarna trädde i kraft den 1 mars i år.

Men fortfarande är en uppgörelse alltså inte klar. Det mesta tyder på att ett kompromissförslag kommer gå igenom den demokratiskt styrda senaten, medan republikanerna i representanthuset – där de har majoritet – är en osäkerhetsfaktor.

Det som talar för att många av de konservativa kongressledamöterna trots allt kommer att rätta in sig i fållan är situationens allvar, och att det republikanska partiet förlorat stort på de två senaste veckornas bråk.

– Vi är snart nere på släktingar och betalda medarbetare, sade den förre presidentkandidaten och republikanske senatorn John McCain om fallet i popularitet.

Enligt en undersökning i Washington Post tycker tre av fyra amerikaner (74 procent) att republikanerna hanterat budgetbråket dåligt. En ökning från 63 procent i slutet av september.

Men det är inte enbart
the Grand Old Party, som republikanerna kallas, som står som förlorare. 61 procent av väljarna tycker att även demokraterna betett sig illa och 53 procent anser att president Barack Obama skött krisen dåligt.

Så länge politikerna i Washington beter sig som dagisungar är hela det amerikanska folket förlorare. För risken är som sagt stor att det här kommer hända igen. Och igen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X