Annons
X
Annons
X

USA:s överljudsplan kraschade i havet

USA:s försvar förlorade på torsdagen kontakten med sitt obemannade överljudsplan under en testflygning. Farkosten kraschade senare i Stilla havet.

Av Reuters, TT
Foto: AP

Falcon HTV-2 sköts upp från en bas i Kalifornien och försvann från radarskärmarna 26 minuter senare. Testflygningen slutade med att farkosten kraschade i Stilla havet.

Planet ingår i Pentagons satsning på att bygga vad man kallar kapacitet för ett ”snabbt globalt anfall”, vilket skulle göra det möjligt att träffa mål överallt i världen inom en timme, antingen med konventionella eller kärnvapenbestyckade stridsspetsar.

Planet hade, enligt CNN, kopplats loss från sin startraket och var mitt i en glidfas för att testa manöverförmågan när kontakten bröts.

Annons
X

Torsdagens testflygning gjordes för att testa just kommunikationskapacitet, värmeresistens och andra belastningar som uppstår vid överljudsfart.

Ansvariga för projektet rapporterade arr man trots kraschen hade lyckats samla nio minuter data från testflygningen.

Enligt den amerikanska flygvapenmajoren Chris Schulz, som leder projektet, återstår åtminstone en viktig detalj. Hittills har man lyckats skjuta upp planet till gränsen mellan atmosfären och rymden. Där går det att driva upp hastigheten till 20 gånger överljudsfart. Men ännu så länge har det inte fungerat att behålla kontrollen på farkosten någon längre tid. Men det kommer fler försök lovar Chris Schulz. Det finns en lösning och den tror han är inom räckhåll.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Washington TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X