USA:s man i FN tvingas avgå

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON George W Bush måste hitta en ny FN-ambassadör eftersom han misslyckats med att uppamma stöd för John Bolton.
Efter valförlusten i början av november meddelade Vita huset att man tänkte nominera Bolton till FN-posten. Denne fick bara tillfälligt jobbet direkt av Bush i augusti förra året när kongressen var på ledighet, en omstridd procedur som kallas recess appointment.
Beskedet väckte häftiga protester bland demokraterna som menade att Bush tydligt demonstrerat att han inte hade minsta intresse av samarbete över partigränserna. Men eftersom en av de besegrade republikanerna, Lincoln Chafee från Rhode Island, inte var beredd att rösta för Bolton tvingades Vita huset att backa. Idéer om att låta Bolton fortsätta på posten, som ställföreträdande, genom att inte tillsätta någon ambassadör alls ska ha övervägts.
I går kom beskedet att Bush ”beklagar djupt” att han tvingats godta Boltons avskedsansökan och att han var ”djupt besviken” över att några senatorer valde att bromsa utnämningen.

Boltons
namn är ett rött skynke för FN-vänner, men han är en hjälte i de kretsar i USA där världssamfundet betraktas som ett korrupt och hopplöst ineffektivt organ. Till hans mer minnesvärda repliker hör den om att det inte skulle göra någon skillnad om tio våningar på FN-skrapan försvann.
Meningarna går lika starkt isär om Boltons insatser i FN. Republikaner berömmer hans hårda och konstruktiva arbete rörande bl a Nordkorea, Iran och katastrofen i Darfur, medan demokrater hävdar att hans attityd skadat USA:s trovärdighet i internationella fora.

Annons
Annons
Annons