Analys

Daniel Kederstedt:USA:s lösning två dagar i förväg

Daniel Kederstedt

En av de värsta politiska fajterna i USA tycks nu vara över. Blott två dagar innan landet riskerade att få ställa in sina betalningar ska de amerikanska politikerna slutligen ha nått en överenskommelse om att höja skuldtaket.

Under strecket
Publicerad
Annons

Utanför kongressen rådde i går lugnet självt när amerikanerna flydde värmen som sträckte sig uppemot närmare 40 grader. Desto mer intensivt var det innanför den pampiga byggnaden mitt i Washington, då en tuff politisk helg slutligen var på väg att ge resultat. I går strömmade det ut uppgifter om att republikanerna och demokraterna efter enträgna förhandlingar ska ha lyckats undanröja ett av de största orosmolnen på marknaderna och enats kring en höjning av skuldtaket. Detta ligger i dags- läget på 14294 miljarder dollar och måste höjas innan tisdag för att USA inte ska behöva ställa in sina betalningar.

Enligt uppgifter i amerikanska medier, som ännu var obekräftade vid denna upplagas pressläggning, innebär överenskommelsen att skuldtaket höjs, i två omgångar, med cirka 2400 miljarder dollar. Det skulle vara nog för att säkerställa att ärendet inte behöver tas upp igen innan presidentvalet i november 2012. I ett första steg ska skuldtaket höjas med 1000 miljarder dollar sam-tidigt som åtstramningar sker i samma storleksklass. I det andra steget ska ett särskilt utskott tillsättas i kongressen som får till uppgift att mejsla fram en överenskommelse om hur stora åtstramningar som ska genomföras. Mycket pekade i går på att den totala siffran skulle landa på cirka 2800 miljarder dollar.

Annons
Annons
Annons