Annons
X
Annons
X

USA:s krispaket nedröstat

Representanthuset i USA röstade ner det finansiella krispaketet på 700 miljarder dollar. Marknaden svarade direkt och börserna i USA föll snabbt. Dow Jones industriindex sjönk med 735 punkter eller 6,6 procent på måndagen, det största raset hittills på en enskild dag.

Trots påtryckningar från president Bush valde representanthuset att rösta ner det finansiella krispaketet på 700 miljarder dollar. 226 av kammarens 435 ledamöter röstade nej och 205 röstade ja.

Och motståndet kom framförallt från Bushs eget parti: finanstidningen Forbes nätupplaga uppger att 65 republikaner röstade ja och 133 nej, samtidigt som 95 ledamoter från demokraterna, som är i majoritet, röstade nej. Detta trots att president Bush inför omröstningen gått ut och sagt hur ”otroligt viktig” räddningspaketet är för att lösa den finansiella krisen.

Men detta hjäpte alltså inte, och efter omröstningen uttryckte Bush sin besvikelse. Landet står nu inför en svår kris, presidenten ska hålla möte med sitt ekonomiska team och kommer att ta kontakt med kongressens ledande politiker, uppger en talesman på Vita huset enligt CNN.

Annons
X

Samtidigt satte sig republikanerna i representanthust omedelbart i överläggningar för att diskutera nästa steg, skriver Reuters.

Beskedet fick börserna i USA att direkt falla. Bara sekunder efter beskedet föll Dow Jones med nästan sju procent innan fallet hejdades och börsen återhämtade sig något. Vid stängningsdags hade Dow Jones industriindex fallit med 735 punkter eller 6,6 procent på måndagen, det största raset hittills på en enskild dag.

Nasdaqs kompositindex föll med 9,1 procent till 1 983,7.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Börserna i Europa och Asien var stängda vid tidpunkten för omröstningen, men hade redan innan gått ner kraftigt. Hong Kong stängde på minus 4,31 procent, Tokyos Nikkei-index på minus 1,3 procent, Londons FTSE 100 på minus 4,16 procent, Paris CAC-40 på minus 4,9 procent och Frankfurt på minus 3,87 procent.

  Robert Bergqvist, chefsekonom vid SEB, säger att representanthusets nej till den finansiella krisplanen är mycket förvånade.

  – Jag trodde man hade krattat manegen så pass noga att de skulle kunna få igenom paketet, säger han till TT.

  Bergqvist säger att han är rädd för att det amerikanska representanthuset kanske underskattar vad effekterna blir av att säga nej till krispaketet.

  – Det är lätt att greppa siffran 700 miljarder dollar, den är stor och tydlig. I den andra vågskålen ligger de ekonomiska konsekvenserna i form av fallande tillväxt och ökande arbetslöshet om man inte genomför det här. Jag tror att den kostnaden är mångdubbelt större.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X