USA:s ICC-förslag får kritik

Under strecket
Publicerad
Annons

Natten till torsdagen kan USA göra verklighet av sitt hot att stoppa FN:s polisinsats i Bosnien. I sista stund lade USA fram ett förslag i FN:s säkerhetsråd om hur amerikanska medborgare ska kunna undvika åtal vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC).
USA:s förslag är ett försök att undvika att amerikanska deltagare i fredsbevarande styrkor ska kunna ställas inför rätta av ICC. Förslaget ger medborgare från de länder som inte skrivit under domstolsfördraget tolv månaders respit innan ICC kan väcka åtal.
Förslaget kom när det bara var drygt ett dygn kvar tills det amerikanska vetot hotar att sätta stopp för nya fredsbevarande polisinsatser i Bosnien. Amerikanska diplomater hoppades att förslaget skulle hindra en avveckling av Bosnienstyrkan.

Om USA:s förslag blir verklighet skulle de som misstänks för något brott ges tid att återvända hem för att dömas i det egna landets domstolar. Men ICC fungerar redan på så vis: Domstolen träder bara in när nationella domstolar inte kan eller vill ta upp misstänkta krigsbrott.

Annons
Annons
Annons