USA:s HD beslutar om homosexuella får ha sex

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Sex mellan homosexuella, aborter och raskvotering - det är några av de explosiva ämnen som USA:s Högsta domstol kommer att ta upp.
En gayorganisation hänvisar till John Geddes Lawrence och Tyron Garner i Texas för att försöka riva upp förbudet mot ”sodomi bland homosexuella”. De bägge männen greps i hemmet 1998 efter larm från en granne som trodde att ””en beväpnad man blivit galen”” - men polisen ertappade dem istället med oralsex i bostaden.
Enligt en HD-dom från 1986 kan delstaterna lagstifta mot vissa typer av sex men sedan dess har nästan hälften av de delstater som hade sådana lagar skrotat dem. I dag råder förbud mot ”sodomi” (anal- eller oralsex, enligt uppslagsboken) i 13 delstater och i fyra av dem gäller det endast homosexuella. Såväl homosexgrupper som kristna högern gnuggar händerna inför den strid som stundar i domstolen inom kort.

Den fråga för HD som nått mest uppmärksamhet i USA är annars Michiganuniversitetets antagningsregler som gynnar minoritetssökande. Vita studenter
hävdar att de diskrimineras och utslaget kommer att få avgörande betydelse i denna heta fråga. Domaren Sandra Day O”Connor tros få vågmästarrollen här eftersom de övriga åtta fördelas lika i pro- respektive antikvoteringslägren.
Andra ärenden som HD ska ta upp: abortklinikers skydd mot aggressiva motståndare, polisgenomsökningar på indianreservat, preskriptionstid för sexuella övergrepp mot minderåriga.
Mönstret i den sittande domstolen har kommit att utkristalliserats i en stadig konservativ majoritet på 5 domare mot 4. Ett dödsfall eller ett pensioneringsbeslut bland domarna skulle ge president George W Bush ett enastående tillfälle att sätta sin prägel på domstolen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons