Annons

USA:s gräns – en hjärtefråga för Trump

Utefter delar av USA:s gräns mot Mexiko finns redan en gränsmur – eller åtminstone ett stängsel. Men president Donald Trump anser inte att det befintliga gränsskyddet är tillräckligt. Här är barriären längst i väst, som löper ut vid Stilla havet, fotograferad från Tijuanasidan i Mexiko.
Utefter delar av USA:s gräns mot Mexiko finns redan en gränsmur – eller åtminstone ett stängsel. Men president Donald Trump anser inte att det befintliga gränsskyddet är tillräckligt. Här är barriären längst i väst, som löper ut vid Stilla havet, fotograferad från Tijuanasidan i Mexiko. Foto: Gregory Bull/AP/TT

Tuffare invandringspolitik, ökad säkerhet och en gränsmur mot Mexiko är signaturfrågor för USA:s nationalistiske president Donald Trump.

Här är några av Trumps mest uppmärksammade invandringspolitiska åtgärder och utspel i punktform:

Under strecket
Tina Magnergård Bjers / TT
Publicerad

• Under sitt första år vid makten 2017 väckte presidenten uppståndelse med ett inreseförbud för personer från i huvudsak muslimska länder, något som upprepade gånger utmanades i domstol men som senare trädde i kraft i nedbantad och omskriven form.

• Trump har även lovat tuffare tag mot de uppskattningsvis 10,7 miljoner papperslösa som lever i skuggorna i USA. Under budgetåret 2018, som avslutades den sista september, deporterades drygt 256 000 personer vilket var en ökning med 13 procent jämfört med året innan. Presidenten har även gjort hätska utfall mot städer som skyddar papperslösa, så kallade "sanctuary cities".

Annons
Annons
Annons