USA:s ekonomi fortsätter att växa

Under strecket
Publicerad
Annons

WILMINGTON Den amerikanska ekonomin står fortfarande på en ”rimligt stadig fot” och den underliggande inflationen förblir återhållen. Centralbanken, Fed, ser i dagsläget ingen anledning att ändra bedömningen att den kan fortsätta att höja styrräntan i en ”väl avvägd takt”.
Det beskedet gav centralbankschefen Alan Greenspan när han i går framträdde inför senatens och representanthusets finansutskott i Washington.
Finansmarknaderna hade inväntat Greenspans tal med ovanligt stor spänning. Konjunktursignalerna har pekat åt olika håll på sistone och meningarna är delade om vart USA-ekonomin är på väg.
Majoriteten av prognosmakarna tecknar visserligen fortfarande ett rätt optimistiskt konjunkturscenario. Regeringen justerade i och för sig ner sin prognos för 2005 en aning i den halvårsrapport som lades fram i förrgår. Men den spår ändå att BNP fortsätter att växa i god takt under 2005 - med 3,4 procent. Och det är praktiskt taget samma siffra som snittprognosen från ekonomerna i en färskt Bloombergenkät som
publicerades i går.
Och Fed delar fortfarande den här optimismen.

– Trots den ojämna karaktären på expansionen under det senaste året har USA-ekonomin klarat sig bra, med de flesta mått mätt, sa Greenspan i sitt inledningstal inför kongressutskotten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons