USA:s budgetunderskottet 10 procent av BNP i år

USA, som har världens största statsskuld men också världens största lånebehov, drogs under fjolåret med ett budgetunderskott på 1300 miljarder dollar. I år beräknas det stiga till 1500–1600 miljarder dollar, eller cirka 10 procent av bruttonationalprodukten, BNP.

Under strecket
Publicerad
Annons

Barack Obama hoppas redan 2015 ha fått ned denna skuld till 2,5 procent men många ställer sig tvivlande, särskilt på grund av den enorma osämjan mellan demokraterna och republikanerna.
En av dem som varnar för att USA har slagit in på en ohållbar finanspolitisk väg som landet inte kan lämna utan politisk enighet är Nouriel Roubini, mer känd som Doctor Doom.

Dessutom är amerikanarna själva knappast imponerade av det ekonomiska klimatet för tillfället. Enligt en ny Gallup-undersökning utförd mellan 20–23 april uppgav 29 procent av amerikanarna att de trodde att ekonomin var i depression medan 26 procent trodde att den var i recession.

Faktum är att USA klev ut ur recessionen i maj 2009. Budgetåret i USA löper från den 1 oktober till den 30 september påföljande år. Det är kongressen som beviljar medlen men presidenten har stort inflytande i och med sin vetopenna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons