Annons
Kommentar

Erik Bergin:Toalagen får USA:s blodiga historia att bubbla upp

Elva delstater stämmer president Obamas justitie- och utbildningsdepartement sedan de skickat brev till USA:s alla skolor med beskedet att det är förbjudet att diskriminera transsexuella elever. Det är den senaste manövern i en infekterad strid om delstatlig kontra federal maktutövning med rak koppling tillbaka till 1960-talets blodiga medborgarrättsrörelse.

Uppdaterad
Publicerad
Foto: Chris Carlson/AP

NEW YORK. Det är på sätt och vis som en scen hämtad ur en av oräkneliga amerikanska polisfilmer. En lokal patrull har gripit en misstänkt gärningsman och tar vederbörande till stationen för förhör. Men plötsligt dyker federala poliser från FBI upp och försöker ta över utredningen.

– Local crime, local crime! Det här är vår utredning!, gastar en upprörd sheriff med revolvern dinglande i byxlinningen medan de federala agenterna står hotfullt tysta i välskurna kostymer vid sina svarta Chevrolet Suburban.

För den här våren har en urgammal amerikansk konflikt återigen blossat upp, den om delstatlig och lokal maktutövning kontra federal. Närmare bestämt handlar det om delstaten North Carolina mot huvudstaden Washington, där båda parter stämt varandra över en kontroversiell lag om besök på offentliga toaletter.

Annons

Över hundra företag deklarerade att de hotar dra sig ur North Carolina eller styra om investeringar åt annat håll om lagen inte rivs upp.

Lagen, kallad ”House Bill 2” eller HB2, stadgar att hbtq-personer ska gå på den offentliga toalett som korresponderar med könet på deras födelseattest.

Pat McCrory undertecknade lagen som blev ett nationellt debattämne.
Pat McCrory undertecknade lagen som blev ett nationellt debattämne. Foto: Gerry Broome/AP

North Carolinas republikanska guvernör Pat McCrory undertecknade lagen i mars och omedelbart efter att den vunnit laga kraft så blev den nationellt debattämne. I North Carolina, en ”swing state” med potentiellt avgörande inflytande på presidentvalet i november, demonstrerade folk både för och emot. Över hundra företag deklarerade att de hotar dra sig ur North Carolina eller styra om investeringar åt annat håll om den inte rivs upp. Men anhängarna till McCrory, som kampanjar för omval som guvernör, menar att lagen ökar säkerheten vid toalettbesök.

Från president Obamas och den federala regeringens håll fördöms lagen som diskriminerande och Demokraternas sannolika presidentkandidat Hillary Clinton sågar den. Även Republikanernas kandidat Donald Trump anslöt sig i april till de som menar att lagen helt enkelt är onödig.

I mitten av maj markerade Obamas administration återigen att den inte tänker sitta tyst medan dess stöd för hbtq-personer och andra minoriteter som homosexuella undermineras på delstatlig och lokal nivå. I ett brev från utbildnings- och justitiedepartementet till USA:s alla skolor står det uttryckligen att transsexuella elever inte får diskrimineras. Väljer skolor att inte lyda så hotar indraget stöd. Det är en tydlig referens till toalagen i North Carolina.

Vita Huset vill stärka skyddet för sexuella minoriteter och ser toalagen som ett konservativt angrepp på deras rättigheter.

Brevet följdes av ett kraftfullt juridiskt motangrepp från elva delstater. I Wichita Falls, Texas, lämnades en stämning in i onsdags där delstaterna påstår att Obamas administration använder skolor och andra arbetsplatser för att "driva ett socialt experiment, struntar i den demokratiska processen och förstör regler som bygger på sunt förnuft" i syfte att skydda barn och grundläggande rättigheter. Med andra ord, menar delstaterna: den federala staten ska inte lägga sig i delstatliga regler om vilka som ska gå på vilken toalett.

Alltihop handlar om tolkningar. Vita Huset vill stärka skyddet för sexuella minoriteter och ser toalagen som ett konservativt angrepp på deras rättigheter. Konservativa opinionsbildare och politiker ser i stället direktiven från Washington som ett hot mot både säkerhet vid toabesök och deras grundläggande värderingar.

McCorys lag möter inte bara motstånd, den får även stöd hos många republikanska väljare.
McCorys lag möter inte bara motstånd, den får även stöd hos många republikanska väljare. Foto: Chuck Liddy/AP

I USA är homoäktenskap sedan förra året lagliga i alla delstater och homosexuella får tjänstgöra i militären. Men sedan dess har det synts flera exempel på att tjänstemän och präster vägrar följa federala lagar, ofta med hänvisning till religiös tro och med indirekt eller direkt stöd på lokal och delstatlig nivå.

Det går en rak parallell från dagens strid mellan Washington och North Carolina över toalettlagen tillbaka till 1960-talets medborgarrättsrörelse, som resulterade i Civil Rights Act 1964 först efter flera års blodig kamp. Sydstaterna tog spjärn för att bevara segregationen, i sin tur en kvarleva från slaveriet som avskaffats efter ett bittert inbördeskrig hundra år tidigare. Och den federala regeringen under Lyndon Johnson riskerade, och förlorade, stödet från Demokraterna i södern för att driva lagen igenom kongressen.

USA må ha kommit en bra bit mot att kunna lägga 1960-talets raskravaller bakom sig, men inte så långt som man ibland kan förledas att tro eller hoppas.

Toalagen är bara ett av en rad exempel på aktuella konflikter mellan den federala makten och den lokala. De drivs av en djup misstro hos särskilt konservativa amerikaner som i vissa fall är beredda att ta till vapen, om det skulle behövs, för att försvara sig mot Washingtons maktutövning.

Bråket om ”House Bill 2” må handla om transsexuella medborgare i en delstat, i stället för svarta i hela södern för 50 år sedan, men konflikten bygger till stor del på samma grundmotsättning.

USA må ha kommit en bra bit mot att kunna lägga 1960-talets raskravaller bakom sig, men inte så långt som man ibland kan förledas att tro eller hoppas.

Annons
Annons
Foto: Chris Carlson/AP Bild 1 av 3

Pat McCrory undertecknade lagen som blev ett nationellt debattämne.

Foto: Gerry Broome/AP Bild 2 av 3

McCorys lag möter inte bara motstånd, den får även stöd hos många republikanska väljare.

Foto: Chuck Liddy/AP Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons