Annons
X
Annons
X

USA:s besked ger fortsatt rally

USA:s finansminister Henry Paulsons tal nu i eftermiddag ger fortsatt börsrally. Bra så. 100-tals miljarder kronor ska sannolikt pumpas in i systemet för att köpa upp riskfyllda lån. Men det kommer att svida för de amerikanska skattebetalarna. Och krisen är inte över.

MEN ÄN ÄR KRISEN INTE ÖVER

Stockholmsbörsen fortsätter att klättrar uppåt. Börsen är uppe på rekordnivåer, 7,5 procent, och den amerikanska finansministern Henry Paulsons tal lade inte på något sätt sortin över festligheterna. Han talade om en djärv plan för att komma tillrätta med de stora problemen på den amerikanska finansmarknaden. Det handlar i korthet om att köpa upp riskfyllda lån för att på så sätt i längden skydda skattebetalarnas pengar.

Henry Paulson meddelade vidare att han i helgen tillsammans med Fedchefen Ben Bernanke och höga amerikanska kongressföreträdare kommer jobba fram en plan för att få bort de illikvida tillgångar som tynger de finansiella institutionerna och hotar ekonomin.

I skattemedel räknat uppskattar Henry Paulson att planen kan komma att kosta 100-tals miljarder dollar.

Annons
X

Det är den här typen av signaler världens börser allt mer desperat har väntat på. Och visst låter det bra och kraftfullt. Men paketet är inte presenterat i sin helhet än och det är svårt att tänka sig någon enkel quick fix i det här läget. Lehman Brothers offrades. Fannie Mae och Freddie Mac förstatligades. Det vore förvånande om inte krisen kommer att kräva nya offer.

Efter beskedet från USA känns ändå dagens rally något mer motiverat. Fakta finns på bordet som ger visst hopp. Efter en riktigt sur börsvecka är behovet av goda nyheter också massivt.

Samtidigt är det, som vanligt, på sin plats att påpeka att även efter en 8-procentig uppgång står Stockholmsbörsen på minus 24 procent sedan nyår. Bara en stillsam påminnelse.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X