USA:s arbetslöshet rekordhög

Under strecket
Publicerad
Annons

Washington Arbetslösheten i USA stiger och nådde den psykologiskt viktiga gränsen 6 procent i november månad.
Det var den högsta siffran sedan sommaren 1994 (juli: 6,1 procent) och berodde bland annat på att 40000 jobb försvann i november. I oktober låg arbetslösheten på 5,7 procent.

Det höga talet både förvånade och oroade prognosmakarna som befarar att den viktiga julhandeln kan påverkas negativt. En vanlig kommentar var att en ”jobblös” återhämtning pågår och att ingen ökning i sysselsättningen är att vänta förrän under andra halvan av 2003.
Arbetsmarknadsminister Elaine Chao kommenterade att hon har höga förväntningar på jobbskapande åtgärder i det ekonomiska stimulansförslag som utarbetas i Vita huset.
Den nya statistiken aktualiserade frågan om arbetslöshetsunderstödet. Runt en miljon människor slår i taket på 26 veckor strax efter jul men när kongressen ajournerades häromveckan hade man inte lyckats enas om att den federala staten skulle träda till med en förlängning på ytterligare 13 veckor.
Demokraterna och deras stödtrupper i fackföreningsrörelsen beskyllde Bushadministrationen och kongressrepublikanerna för att svika folk lagom till jul.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons