Annons
X
Annons
X

”Usamas död är en stor seger”

Nu har George W Bush berättat om sin reaktion på samtalet när efterträdaren Barack Obama ringde om Usama bin Ladins död. ”Bra beslut” sa Bush.

Foto: AP

WASHINGTON George W Bush tackade ju nej till Obamas inbjudan att delta vid kransnedläggningen på Ground Zero i New York ett par dagar efter nyheten från Abbottabad.

Expresidenten, som numera bor i Texas, sa då, som han sagt förut, att han vill hålla sig undan rampljuset. Men på fredagsmorgonen ställde han upp i en intervju med frukost-tv-programmet Good Morning America.

– Jag satt och åt sufflé på restaurang med Laura och ett par kompisar, sa Bush om telefonsamtalet sent förra söndagen.

Annons
X

– Obama sa helt enkelt ”Usama bin Ladin är död”.

Bush som inledde jakten på terrorledaren hösten 2001 med Vilda västern-affischens ”Wanted”-maning ”död eller levande” fortsatte att han inte blev ”överlycklig” och att det inte handlade om ”hat utan om att skipa rättvisa”.

– Han är död. Det är bra. Usamas död är en stor seger i kriget mot terrorn, fortsatte Bush och tillade att han träffat ”imponerande, skickliga och modiga” medlemmar i kommandotrupperna Navy Seals Team Six i Afghanistan.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En av Bushs medarbetare, förre försvarsministern Donald Rumsfeld, tog också till orda i fredagens Washington Post. Han verkade där sälla sig till den krets som undviker att alls nämna Obama i sammanhanget, utan hävdar att Wikileaks-materialet visar att Bushs anti-terrorstrategi var den rätta.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X