USA vill att Israel förklarar byggplaner

Avslöjandet om att Israel ­planerar att låta bosättningen Har Homa på ockuperat om­råde expandera ytterligare är ett irritationsmoment för USA. Avslöjandet kommer ­direkt efter fredsmötet i Annapolis. Det gagnar inte freden, säger FN-chefen Ban Ki Moon.

Publicerad
Den judiska bosättningen  Har Homa, som ligger på den ockuperade Västbanken, ska byggas ut. I dag har den 4 000 invånare.

Den judiska bosättningen Har Homa, som ligger på den ockuperade Västbanken, ska byggas ut. I dag har den 4 000 invånare.

Foto: AMMAR AWAD/ REUTERS
Annons

På kullarna mellan östra Jerusalem och Betlehem, på ockuperat palestinskt område, ligger den ­stora bosättningen Har Homa. Bosättningen, byggd som en judisk förstad till Jerusalem, är en nagel i ögat på Betlehemborna, som ser den som ett exempel på den markstöld som undergrävt palestiniernas tilltro till fredsprocessen.

Betlehemborna lever på den östra sidan av den mur/separationsbarriär som hindrar dem från att fritt resa till det de ser som sin blivande huvudstad – östra Jerusalem. På andra sidan ­barriären finns de nyinflyttade i Har Homa, som inte vill se sig som illegala bosättare utan som förortsbor till Jerusalem, Israels odelade huvudstad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons