Annons
X
Annons
X

USA-veto mot Palestina i FN

Palestina kommer inte att bli FN:s 194:e medlemsstat denna vecka, eftersom USA tänker lägga in veto om FN:s säkerhetsråd går till omröstning. Alternativet är en omstridd Plan B, som kan ge Palestina samma status som Vatikanen.

Foto: AP

Svåra tider väntar efter framstöten i FN för att få fullt medlemskap för den palestinska staten.
Palestinske presidenten Mahmoud Abbas när han i måndags anlände till New York.

På fredag tänker president Mahmoud Abbas be FN:s säkerhetsråd att rösta in Palestina som fullvärdig medlem av FN. För att det ska bli en omröstning krävs att minst nio av rådets femton medlemsländer är för.

– Hur man än räknar är det svårt att tro att det inte finns nio potentiella jaröster, säger en EU-diplomat i New York.

Annons
X

Men om rådet röstar i frågan, kommer det att stupa på att USA redan på förhand deklarerat att man ska lägga in sitt veto.

Det är därför inte säkert att Mahmoud Abbas kommer att gå hela vägen. Det skulle genera president Barack Obama - den i retoriken mest Palestinavänlige president som USA har haft. Men å andra sidan har Obama också förlorat sin ställning på den arabiska gatan. För två år sedan, under sitt stora tal i Kairo, sade Obama att ingen ska förvägra palestiniernas rätt till en egen stat och att han personligen skulle se till att detta mål förverkligas, ”med allt det tålamod som uppgiften kräver”. I dag motsätter han sig FN-vägen.

Mahmoud Abbas kan i stället via något medlemsland i FN begära att generalförsamlingen röstar i frågan. Det kan bli en Plan B med oklar tidsplan. Men i så fall kan Palestina få en status som liknar Vatikanens, som icke-medlemsstat.

PLO:s tidigare förhandlare, Diana Buttu, som ingick i Yasser Arafats sista förhandlingsteam i Taba, är en av dem som vill att palestinierna satsar på FN-spåret efter 20 års försök med en fredsprocess som inte lett till någon palestinsk stat. Hon hoppas att erkännandeprocessen ska göra det möjligt för Palestina att dra Israel inför Internationell domstolen och driva processer mot bosättningspolitiken.

Men Said Mahmoudi, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, är inte säker på att det är möjligt, även om Palestina skulle få samma status som Vatikanen. Påvestaten i Rom är visserligen part i internationella konventioner och har ingått avtal med andra stater.

– Men Vatikanen kan inte bli part i mål i Internationella domstolen. Den kräver att endast stater som är parter i FN-stadgan kan bli part i tvister i Internationella domstolen.

Det är inte heller alla palestinier som tycker att president Mahmoud Abbas FN-ansökan är rätt väg. Hamas tycker att han säljer ut de palestinska flyktingarna från 1948.

En ställning som Vatikanens skulle inte heller ge Palestina erkända gränser. Abbas skulle inte kunna hissa den palestinska flaggan i östra Jerusalem, trots att ingen medlemsstat i FN erkänner Israels annektering av den heliga stadens östra del. President Abbas kommer även fortsättningsvis att ha sitt högkvarter i Ramallah. Varje utländsk besökare tvingas även med en Vatikanstatsmodell passera israeliska gränskontroller och besöka Palestina på Israels nåder.

Risken är därför att Plan B kan permanenta läget på marken, säger kritikerna i Ramallah.

Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre är beredd att erkänna en palestinsk stat. Utrikeminister Carl Bildt titulerar den palestinska representanten ambassadör och svenska diplomater använder, liksom biståndsminister Gunilla Carlsson, begreppet Palestina. Men det är ännu en öppen fråga hur Sverige skulle rösta i generalförsamlingen. Det finns en risk för att EU kommer att splittras i tre olika falanger: ja, nej och nedlagda röster.

– Sverige vill om möjligt att EU ska hålla ihop. Det ökar sannolikheten för att få en reell förhandlingsprocess, och att Abbas och palestinierna går stärkta ur den här processen, säger en svensk diplomat.

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X