Annons

USA-trupp framme i Tyskland – skarp signal till Ryssland

Amerikanska stridsvagnar rullar iland i Bremerhaven på fredagen.
Amerikanska stridsvagnar rullar iland i Bremerhaven på fredagen. Foto: Ingo Wagner/AP

För tre år sedan lämnade de sista amerikanska stridsvagnarna Europa. Nu kommer de tillbaka – som en varning till Vladimir Putin och för att lugna ett oroat Polen och Baltikum. På fredagen inleddes i tyska Bremerhaven trupptransporten österut.

Under strecket
Publicerad
Foto: Ingo Wagner/AP Bild 1 av 2
Foto: Ingo Wagner/AP Bild 2 av 2

BONN I hård storm anlöpte på torsdagen det amerikanska fartyget ”Resolve” hamnen i nordtyska Bremerhaven, och på fredagen lastades de första stridsvagnarna M1 Abrams på järnvägsvagnar med destination Polen.

Allt i allt förflyttas drygt 4 000 amerikanska soldater, stridsvagnar, haubitsar och trupptransportfordon som ska stationeras i Polen för att sedan delvis fördelas på de baltiska staterna, Rumänien och Bulgarien.

Det rör sig om en hel mekaniserad brigad, den så kallade Iron Brigade från Fort Carson i Colorado. Större delen av truppen ska rotera mellan länderna och delta i ett antal manövrar under loppet av de kommande nio månaderna.

I juni hålls Natoövningen Saber Strike i Polen. Sedan följer övningarna Swift Response och Saber Guardian i Bulgarien och Rumänien där bland annat ett stridsvagnskompani ska förflyttas över Svarta Havet till Georgien.

I Bremerhaven lastas nu större delen av utrustningen på 900 godsvagnar som sammantaget motsvarar en tåglängd på tio kilometer. Samtidigt går konvojer av lastbilar genom Nordtyskland till Polen.

Annons
Annons
Foto: Ingo Wagner/AP Bild 1 av 1
Foto: Ingo Wagner/AP

Förstärkningen av Natoss östflank kommer efter den ryska annektionen av Krim, den pågående konflikten i östra Ukraina och växande spänningar i Östersjöområdet. Den är en del av Natooperationen Atlantic Resolve som inleddes 2014 med bland annat manövrar i stora delar av före detta Östeuropa.

– Betrakta vårt beslut att skicka trupper som ett tecken på USA:s beslutsamhet att avvärja aggression och försvara våra europeiska bundsförvanter och partner, förklarade i november överbefälhavaren för den amerikanska armén i Europa, Ben Hodges.

Sedan dess har den blivande presidenten Donald Trump sått tvivel om stödet till Nato och den amerikanska beredskapen att med alla medel försvara de allierade i Europa.

Men i de baltiska staterna och i Polen är de flesta nöjda med vad som ses som ett kraftfullt amerikanskt engagemang – eller ”boots on the ground” som Polens utrikesminister Witold Waszczykowski gång på gång har efterlyst.

– Säkerhetspolitiskt har året börjat positivt. Och även om Vita Huset snart får en ny invånare så finns det inget som tyder på en ändring, sa Waszczykowski på onsdagen i en intervju med veckotidningen Gosc Niedzielny.

Den växande oron i regionen har lett till en massiv ökning av försvarsanslagen i Polen och de baltiska staterna. Ingen annanstans var upprustningen förra året så stark som i Estland, Lettland och Litauen där utgifterna steg med över en femtedel, om än från en låg nivå.

Annons
Annons
Foto: Ingo Wagner/AP Bild 1 av 1

Enligt den militärvetenskapliga informationstjänsten Jane´s väntas utgifterna i Baltikum mer än fördubblas från 981 miljoner dollar till 2,1 miljarder dollar mellan 2014 och 2020.

Foto: Ingo Wagner/AP

Samtidigt krymper försvaret i Ryssland för första gången sedan 1990-talet, enligt Jane´s. Med 48 miljarder dollar ligger Ryssland nu på plats sex i världen, efter USA med 622 miljarder dollar och Kina med nästan 192 miljarder dollar. I de västeuropeiska Natoländerna ökade anslagen för första gången sedan 2010 till 219 miljarder dollar.

Det är en markant förändring sedan åren efter det kalla kriget då försvaret sattes på svältkur i stora delar av västvärlden. Det var i den tidens klimat av avspänning och samförstånd som i april 2013 de sista amerikanska stridsvagnarna lämnade Tyskland efter nästan sju årtionden.

Stridsvagnarna återvände 2014 när det hettade till i Ukraina. Men på order av Barack Obamade skickades de tillbaka till USA efter bara några månader.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons